Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Rusia a decis, fara sa ofere vreo explicatie, sa reduca livararile de gaze catre Romania cu 10%, incepand de marti. Nici vineri cand a redus importurile cu 5%, Gazprom nu a dorit sa explice motivele diminuarii cantitatilor livrate catre Romania. Nicolescu sustine in continuare ca in ciuda reducerii importurilor, nu exista niciun risc pentru aprovizionarea Romaniei. "Discutam de cantitati abolut nesemnificative. Nu cred ca exista niciun fel de risc pentru securitatea aprovizionarii Romaniei si populatiei, nici daca furnizarile vor fi oprite in totalitate si se vor relua la primavara", a spus Nicolescu.

Razvan Nicoescu a afirmat ca Romania este pregatita sa treaca iarna cu bine in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze deoarece in depozite au fost stocate cantitati peste limita impusa de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), iar productia se afla la nivel maxim. "Avem in momentul de fata cantitati de gaze stocate cu peste 700 milioane metri cubi peste obligatia anuala stabilita de ANRE, iar ciclul de injectie nu s-a terminat. Sunt extrem de optimist ca la sfarsitul ciclul de injectie vom avea 1 miliard de metri cubi peste 1,8 miliard de metri cubi cate este obligatia stabilitata legal de ANRE", a afirmat Nicolescu.

"Masurile luate in luna aprilie de a ajuta forarea cu sonde noi pe terenurile care nu aveau cadastru au ajutat Romgaz si Petrom sa aiba productie la nivelul maxim. De asemenea am inaugurat investitia Romgaz de la Urziceni si am crescut capacitatea de depozitare cu 110 milioane mc. Am luat toate masurile care erau necesare ca sa nu fim afectati de o posibila criza in perioada de iarna", a precizat ministrul delegat pentru energie.

Nicolescu a mai spus ca Romania este pregatita sa treaca iarna, insa nu are capacitatea de a ajuta si alte tari in cazul intreruperii livrarilor de gaze catre Europa. "Am avut o serie de discutii cu omologi de-ai mei din Bulgaria, Moldova, Serbia si ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, in plus fata de consultarile zilnice de la Comisia Europeana. Comisia Europeana a convocat maine intalnirea tehnica a grupului de lucru responsabil cu securitatea aprovizionarii cu gaz natural. Le-am comunicat omologilor ca, din pacate, posibilitatea Romaniei de a ajuta este extrem de limitata, cu exceptia unui posibil ajutor prin interconectorul Iasi-Ungheni. Posibilitatea de a ajuta Bulgaria, Serbia, Ucraina sunt inexistente tehnic. Avem posibilitatea de a ajuta Moldova cu 14.000 mc cubi/ora, daca situatia o impune. Suntem limitati tehnic, le-am comunica acest lucru cu regretul ca in afara de asigurarea cu aproximativ 3% din consumul Moldovei, posibilitatea de a ajuta nu exista", a explicat Nicolescu.

Acesta a mai afirmat ca Transgaz, compania natioanal de transport, nu a primit nicio explicatie din partea Gazprom. "Am incercat sa discut astazi cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti si mi s-a comunicat ca nu este in Bucuresti. Am vrut sa inteleg motivele acestor reduceri, mai ales ca la toate intrebarile puse de Transgaz catre Gazprom nu s-a primit deocamdata niciun raspuns, nici legat de reducerea de vineri, nici pentru reducerile anuntate pentru aceasta saptamana.(...)In masura in care vom primi aceste explicatii, le vom comunica", a mai spus ministrul.