Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Departamentul pentru Energie va supune dezbaterii publice un proiect de Hotarare de Guvern prin care propune suspendarea pe o perioada nedeterminata a calendarului de liberalizare a preturilor la gazele naturale care ajung la consumatorii casnici. Insa, va fi elaborat si un proiect de lege privind modificarea Legii energiei 123/2012, prin care va fi propusa prelungirea calendarului cu cel putin doi ani si jumatate. Motivul ar fi ca salariile nu mai tin pasul cu majorarile accelerate a preturilor la gaze. "In timp ce salariul mediu pe economie a scazut cu 1% in ultimii doi ani, pretul final la gaze a crescut cu 16%", a declarat Razvan Nicolescu in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa.

Acesta a amintit ca pe 1 septembrie a inceput o dezbatere publica in legatura cu preturile la gazele naturale, dezbatere care a fost finalizata pe 15 septembrie. In urma acestui proces, concluzia a fost ca este necesara aceasta amanare a aplicarii calendarului de liberalizare. "Am considerat ca este necesara aceasta dezbatere pentru ca devine ingrjoratoare suportarea de catre consumatori a cresterii preturilor la energie", a precizat ministrul.

La consumatorii casnici, termenul actual pentru finalizarea procesului de liberalizare este 31 decembrie 2018. "Este unul dintre cele mai ambitioase termene din Uniunea Europeana", a mai afirmat Nicolescu. Acesta a precizat ca au inceput o serie de discutii cu oficialii Comisiei Europene pentru ca acestia sa agreeze amanarea liberalizarii. "Avem argumente economice, sociale si juridice pentru a face acest lucru", a spus ministrul delegat pentru energie. Astfel, in perioada urmatoare vor fi elaborate cele doua proiecte de acte normative care dupa ce vor fi supuse dezbaterii publice, vor fi trimise la Guvern pentru aprobare.