Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a anuntat marti ca livrarile de gaze din Rusia au revenit la normal, insa doar pentru trei zile: marti, miercuri si joi. "Probabil ati vazut ieri (n.red. luni)aceasta decizie stranie a anunta o noua scadere pentru Romania. Va trebui sa ne obisnuim cu acest lucru, trebuie sa privim lucrurile cu detasare si calm. Dupa ce am facut anunul public, s-a transmis un alt fax prin care se spune ca pentru astazi, maine si poimaine vor fi la parametri agreati, neconfirmand ca in celelalte zile lucrurile vor fi la normalitate", a declarat ministrul in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa.

Practic, nu este nimic sigur in ceea ce priveste livrarile de gaze pentru sfarsitul saptamanii. Ministrul sustine in continuare ca in ciuda acestor incertitudini, nu exista motive de ingrijorare deoarece cantitatile sunt "absolut nesemnificative". Si chiar in situatia in care Rusia ar intrerupe cu totul livrarile, Romania este pregatita sa faca fata, deoarece exista gaze in depozite, sunt depozite semnificative de pacura, lacurile de acumulare au un grad de umplere de 95%, iar productia de gaze este la nivel maxim, a explicat ministrul.

"Nu exclud ca acest joc de-a 'uite reducerea- nu e reducerea' sa continue in zilele urmatoare (...)Din fericire pentru noi, nu exista niciun impact, dar trebuie sa ne asteptam ca acese lucruri sa continue. Cred ca cei care fac astfel de jocuri vor pierde mult pe termen lung pentru ca credibilitatea pe care si-o doreau, aceea de a fi un furnizor care nu au creat niciodata probleme, este acum discutabila", a mai spus ministrul.

Reamintim ca luni, dispeceratul Gazprom de la Sofia a anuntat ca vor fi reduse livrarile catre Romania cu 10% incepand de marti, pentru o perioada de o saptamana. Acest anunt a venit dupa ce vineri, cantitatile au fost reduse cu 5%.