Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, va discuta joi in Italia cu reprezentantii ENEL despre intentia acestora de a vinde actiunile pe care le detin la societatile de distributie si furnizare energie pe care le detin in Romania. Printre aceste societati se afla si Enel Distributie Dobrogea SA. Ministrul considera ca aceasta societate ar trebui preluata de companii de stat, avand in vedere ca activitatea sa este strategica, avand in vedere zona de desfasurare, fiind strans legata de securitatea Romaniei. "De la privatizare pana acum, au fost facut o serie de investitii de dezvoltare in domeniul militar. Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferte de cumparare in Dobrogea, mai ales ca exista interes pentru companii de stat pentru preluarea acestor activitati", a declarat Razvan Nicolescu, in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa. Reamintim ca au aparut informatii potrivit carora o companie chineza doreste sa cumpere toate actiunile scoase la vanzare de ENEL in Romania.

"Este o activitate strategica, mai ales tinand cont de ce se intampla in Est. ENEL Dobrogea este un tip de activitate care este foarte strans legata de securitatea Romaniei", a spus ministrul.

Pentru preluarea distributiei din Dobrogea, exista demersuri pentru depunerea unei oferte de cumparare din partea Electrica.

Reamintim ca Enel a anuntat in iulie ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania. Imediat au aparut si informatiile ca ENEL s-ar afla deja in negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.

Enel ar urma sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). In conditiile in care statul roman este actionar minoritar la aceste companii, autoritatile romane ar trebui sa aiba un cuvant de spus in negocierile cu investitorul chinez.