Camera Deputatilor a adoptat miercuri un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, a Legii petrolului si a unei ordonante de urgenta cea mai importanta prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului si mentinerea cosului pentru gaze naturale pana in 2021, informeaza Agerpres. Termenul initial prevazut de lege era 31 decembrie 2018.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a aratat in plenul Camerei Deputatilor ca prin actul normativ operatorii sunt obligati prin lege sa isi publice toate costurile, care vor putea fi analizate de toti consumatorii din Romania. Obligatia reglementatorului este sa le monitorizeze, sa ceara publicarea lor si sa constate ca sunt in conformitate cu ceea ce s-a publicat.

Iancu a explicat ca o alta reglementare este legata de necesitatea solutionarii in timp optim a sesizarilor si contestatiilor reclamantilor. Pentru aceasta s-a introdus punctul unic de contact, care se adreseaza consumatorului casnic si care nu poate fi la o distanta mai mare de 50 de km de acesta.

"Este definit interesul public - prin urmare orice temere privind atitudinea, comportamentul operatorilor fata de aceste retele si fata de accesul oricarui consumator acum este inlaturata prin acest statut - interes national, general, public", a spus Iancu.

Potrivit presedintelui Comisiei de industrii, o alta categorie impune Autoritatii de Reglementare obligatia de a stabili o procedura explicita de solutionare a tuturor contestatiilor si de interventie in timp optim in caz de accident. "Exista o precizare expresa privind amendarea operatorilor care nu respecta aceste prevederi. S-a ajuns in lege sa avem o majorare a amenzilor pana la 10% din cifra de afaceri", a punctat deputatul social-democrat.

Iancu a mai precizat ca s-a introdus prevederea ca la regularizarea fata de consumatorul casnic orice diferenta peste 100 de lei sa ii fie restituita acestuia.

"S-a redefinit notiunea de client industrial. Se ofera, practic, unui agent economic industrial, unui operator industrial sansa sa se racordeze si in sistemul national de transport, salvand totodata un procent important din costuri", a mai mentionat Iancu.

De asemenea, au fost preluate prevederile ultimei directive europene privind gazul natural comprimat, Romania avand obligatia ca pana in 2020 sa aiba la toate mijloacele de transport 20% din combustibil gaz natural comprimat. "Pana la aceasta lege, operatorii de distributie aveau acces in casa, in proprietatea consumatorului, din acest moment, acest acces nu este permis decat pentru cazurile de siguranta, de pericol de explozie", a subliniat Iancu.