Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sustine printr-un comunicat de presa ca "nu doreste sa fie atrasa in dezbateri care, uneori, in perioada actuala, pot fi considerate ca avand caracter electoral". Activitatea Autoritatii de reglementare este fundamentala pentru asigurarea echilibrului si implementarii regulilor pentru crearea unei concurentei reale pe piata interna de energie si orice discutii bazate pe teme populiste pot duce la diminuarea credibilitatii institutiei si increderii opiniei publice si a participantilor la piata privind obiectivitatea activitatii de reglementare, cu efecte negative asupra intregului sector energetic, se mai arata in comunicat.

Acesta a fost transmis in contextul in care Departamentul pentru Energie a anuntat ca va fi aprobat in Guvern un proiect de Hotarare de Guvern prin care va fi anulata majorarea de la 1 octombrie a preturilor la gaze pentru la cosumatorii casnici. De asemenea, Camera Deputatilor a adoptat o lege prin care se amana liberalizarea preturilor la gaze pana in iulie 2021, in conditiile in care termenul limita era 31 decembrie 2018.

"ANRE este o institutie publica, independenta, aflata sub control parlamentar, iar atributiile sale definite prin lege privesc elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice in cogenerare si a gazelor naturale. Institutia noastra isi fundamenteaza activitatea pe respectarea principiilor de transparenta, profesionalism si predictibilitate. Pentru asigurarea transparentei procesului de reglementare, ANRE supune consultarii publice toate proiectele de reglementari pe care le emite, pentru a da posibilitatea tuturor partilor interesate sa participe - prin observatii, propuneri, comentarii - la procesul decizional. Un rol important pentru asigurarea obiectivitatii in luarea deciziilor il are Consiliul Consultativ al ANRE, din componenta caruia fac parte reprezentanti ai directiei de specialitate din Ministerul Economiei, asociatiilor consumatorilor de energie, organizatiilor profesionale, asociatiilor sindicale din sector, asociatiilor din administratia publica locala, ai operatorilor, ai Consiliului Concurentei si ai ANPC", se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, ulterior sedintei Consiliului Consultativ, ordinele si deciziile ANRE sunt dezbatute si de Comitetul de Reglementare, format din 7 membri numiti de Parlamentul Romaniei si care aproba, in concordanta cu experienta personala indelungata in domeniu, proiectele de reglementari propuse de specialistii ANRE.

Dorim, de asemenea, sa precizam ca, prin munca si efortul specialistilor nostri s-a reusit crearea si implementarea unui cadru de reglementare care raspunde tuturor cerintelor si normelor europene iar, in plan extern, ANRE este recunoscuta ca o institutie respectabila, care a dat dovada de profesionalism si seriozitate.

De aceea, ANRE nu doreste sa fie atrasa in dezbateri care, uneori, in perioada actuala, pot fi considerate ca avand caracter electoral. Activitatea Autoritatii de reglementare este fundamentala pentru asigurarea echilibrului si implementarii regulilor pentru crearea unei concurentei reale pe piata interna de energie si orice discutii bazate pe teme populiste pot duce la diminuarea credibilitatii institutiei si increderii opiniei publice si a participantilor la piata privind obiectivitatea activitatii de reglementare, cu efecte negative asupra intregului sector energetic, se mai arata in comunicat.

ANRE mai arata ca in ceea ce priveste temerile aparute privind aprovizionarea cu gaze naturale, dorim sa informam opinia publica ca ANRE a luat toate masurile pentru asigurarea inmagazinarii gazelor naturale din productia interna (deci la un pret mai mic decat cel din import) pe timp de iarna, astfel incat, indiferent de conjunctura regionala si internationala, cetatenii Romaniei sa nu aiba de suferit.