Furnizorii de energie electrica insista pentru reintroducerea contractelor bilaterale/ Autoritatile nu vor pentru ca se tem de revenirea "baietilor destepti"

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 18 septembrie 2014, 11:38 Economie | Energie

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) solicita reintroducerea contractelor bilaterale, in conditiile in care oricum se modifica Legea energiei 123/2012. Nu este pentru prima oara cand fac o asemenea solicitare. De altfel, chiar in ultimele zile au incercat sa convinga parlamentarii sa introduca un amendament in acest sens, insa Departamentul pentru Energie respinge acest lucru, deoarece companiile de stat nu sunt inca pregatite sa faca fata unei eventuale reveniri a "baietilor destepti" din energie. In acest moment, toate contractele bilaterale se incheie pe bursa in mod centralizat.

Obligatia tranzactionarii pe bursa este prevazuta in articolul 23 din Legea energiei 123/2012. E neclar cum doresc furnizorii sa fie schimbat continutul Legii energiei avand in vedere ca miercuri, Camera Deputatilor (camera decizionala) tocmai a adoptat cu majoritate de voturi un proiect privind modificarea acesteia. A fost necesara adoptarea de urgenta a unor modificari pentru ca Romania sa scape de un proces pe care il are cu Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie si pentru evitarea unor amenzi. Comisia Europeana a actionat anul trecut in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei  electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie. Sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Comisia propune o amenda de 60.000 de euro pentru Romania, urmatorul termen la Curtea Europeana de Justitie urmand sa aiba loc la inceputul lunii octombrie.

"Au aparut nenumarate schimbari in legislatie, primara si secundara, unul dintre argumentele des invocate de autoritati fiind legat de specificitatea Romaniei, respectiv eliminarea coruptiei. Vom asista la alte modificari legislative importante la Legea energiei. Consideram ca se pot gasi solutii mult mai bune si corecte care sa nu distorsioneze piata", a declarat Ion Lungu, presedinte AFEER, potrivit unui comunicat al asociatiei. "Sa ne oprim, sa tragem linie si sa analizam ce se intampla in piata. Sa vedem care este impactul reglementarilor asupra pietei", a spus si Corina Popescu, vicepresedinte AFEER.

AFEER insista pentru organizarea de dezbateri publice pe legislatia primara, asa cum se procedeaza pe legislatia secundara. "Pe legislatia primara, lipseste, cu desavarsire, dezbaterea publica.  Se modifica acum Legea 123. Opiniile, propunerile venite din piata trebuie luate in considerare", sustine Lungu.

AFEER apreciaza demersul Comisiei pentru Industrii si Servicii  a Camerei Deputatilor, care a reactionat la solicitarile pietei si a decis, ca urmare a discutiilor si dezbaterilor ce au avut loc asupra proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012, sa solicite Departamentului pentru Energie, OPCOM SA si ANRE transmiterea punctului de vedere si a informatiilor referitoare la "Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare a contractelor bilaterale de energie electrica". Totodata, la propunerea Comisiei pentru Industriei si Servicii, sinteza dezbaterilor si concluziile aferente va fi supusa dezbaterilor publice, intr-o sedinta ulterioara ce va avea ca invitati pe toti participantii la piata precum si ANRE si Departamentul pentru Energie.

Reprezentantii furnizorilor reitereaza necesitatea reintroducerii contractelor bilaterale, in contextul modificarii Legii 123. ¬Reintroducerea contractelor bilaterale, odata cu modificarile care se aduc Legii 123, preluata si in Ordonanta privind guvernanta corporativa, in paralel cu listarea la bursa a unor parti din CE Oltenia, Hidroelectrica, va conduce la disparitia pericolului coruptiei. O solutie corecta la nivel european¬, a declarat presedintele AFEER.

AFEER a transmis Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor observatii cu privire la modificarea Legii 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale, cu rugamintea ca orice modificari suplimentare aduse actului normativ sa fie supuse procedurii de consultare publica, se mai arata in comunicat.

Aspectele evidentiate de AFEER pentru a fi solutionate, odata cu modificarile care se aduc Legii 123, se refera la:
 • Reintroducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piata angro de energie electrica;
 • Obligatia de a infiinta puncte unice de contact sa se refere doar la clientii finali casnici;
 • Cuantumul amenzilor sa fie mentinut la nivelul actual.

Propunerile Asociatiei sunt argumentate astfel: interzicerea contractului bilateral negociat direct ¬ instrument de baza in comercializarea energiei electrice ¬ situeaza producatorii si furnizorii din Romania intr-o pozitie discriminatorie fata de ceilalti participanti de pe pietele externe; toate tarile UE, care au burse de energie puternic dezvoltate, nu au considerat ca bursa poate substitui integral, fara consecinte negative, tranzactiile incheiate pe piata angro prin negociere directa. In ultimul an si jumatate de aplicare a prevederilor Legii 123, se constata o migrare a tranzactiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt, fapt ce conduce la distorsionarea pretului de referinta pe piata angro, cu consecinte negative asupra ofertarii unui pret corect pentru energia electrica furnizata consumatorilor, iar pe termen mediu si lung vor fi afectate investitiile in capacitatile de productie a energiei. In consecinta, se ridica semne de intrebare cu privire la asigurarea securitatii in alimentarea cu energie electrica, la preturi sustenabile, a consumatorilor din Romania.

AFEER semnaleaza si blocarea investitiilor in sectorul energetic, in special pe segmentul de producere de energie. Dezvoltatorii de proiecte nu pot incheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezinta o garantie solicitata de catre banci pentru obtinerea creditelor necesare dezvoltarii proiectelor.

Un subiect de maxima actualitate ¬ construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. In acest caz, schema de finantare pe termen lung nu poate fi viabila din cauza restrictiilor de contractare impuse de Legea 123, mai sustine AFEER.

In ce priveste obligatia de a infiinta puncte unice de contact, AFEER propune ca aceasta sa se refere doar la clientii casnici. Generalizarea acestei masuri pentru toate categoriile de clienti finali constituie o bariera pentru acestia in procesul de schimbare a furnizorului. Mai mult, o astfel de masura conduce la costuri suplimentare, suportate in final tot de clienti.

AFEER solicita mentinerea amenzilor la nivelul actual pe considerentul ca scopul acestora nu este de a falimenta companiile, ci trebuie sa aiba un rol de corectie. Se invoca, totodata, situatia economica a Romaniei care nu s-a modificat fata de momentul adoptarii Legii 123, in 2012. In 2013, tara noastra se remarca cu a doua cea mai mare rata a insolventelor raportate la numarul firmelor active, respectiv 6,44% in cadrul Europei Centrale si de Est, mai arata AFEER in comunicat.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

2101 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mai in traducere (Joi, 18 septembrie 2014, 12:55)

  titirica [utilizator]

  Statul se opune de frica coruptiei din companiile controlate de stat ... Kafka

  Deci privatii sufera intr-o piata discriminatorie pentru ca statul nu isi poate organiza treburile interne
 • 0 (0 voturi)    
  Furnizorii vor contracte bilaterale, autoritatile (Joi, 18 septembrie 2014, 13:20)

  Firavu [utilizator]

  Preturi flotante si cantitati asijderea in contracte pe termen lung sunt masca pentru coruptie, pentru spaga groasa (sa nu ne ferim de termeni).

  ANRE a demontat convingator obiectiile "baietilor destepti" grupati in AFEER.

  Cumparatorul se intelege cu producatorul asupra cantitatii si a pretului de vanzare care trebuie sa fie cu 1 leu peste costurile de productie si toata lumea este fericita. Oameni suntem doar - aici actioneaza legea lui Om : esti Om cu mine sunt Om cu tine! Apoi merg pe OPCOM si bat palma, doar asa spune legea. Lege croita defectuos prin lobby (adica spaga in Romania) de la inceput !

  Este adevarat, intr-un contract nu pot castiga cate 50% ambii parteneri dar un raport de minim 40%-60% este rezonabil. Se pot contracta cantitati si preturi fluctuante daca negociatorii sunt parteneri onesti, cu bun simt (“bun simt” inseamna ca fiecare urmareste maximizarea profitului firmei pe care o reprezinta si nu cresterea spagii pe care o va primi).
  Asemenea contracte sunt firesti dar nu in Romania deocamdata.

  Amintesc exemplul Hidroelectrica. Pretul energiei livrate se stabilea in functie de pretul cu care clientul isi vindea el marfa. Cat ma priveste pe mine – vanzator – pretul cu care cumparatorul isi tranzactioneaza produsul pe LME ? Doamne apara si pazeste, de pomana se da doar la biserica !

  Basescu a infierat cu manie prezidentiala “baietii destepti” din energie. Este curios ca in afara de dat din gura nu am aflat a fi facut ceva concret pentru a stopa manoperele cu energie. A fost neputincios aici, nici macar lui Videanu nu i-a batut obrazul.

  In schimb a fost lansata in media ideea ca acele contracte dintre HE si cumparatorii isteti sunt croite de superavocati.
  Daca ceea ce s-a publicat este real, apoi aceste contracte par a fi scrise de militianul (cu dreptul facut inainte de '90 la fara frecventa) transformat in juristconsult : S.C.Ficus-Aprozarul de la colt s.r.l. cumpara gogosari de la P.F. badea Gheorghe din Vascauti.
  • 0 (0 voturi)    
   Imi pare rau... (Vineri, 19 septembrie 2014, 14:39)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Firavu

   ...dar vorbiti in totala necunostinta de cauza. Daca exista la HN obiceiul ca autorul sa intervina in discutie, d-na Pirvoiu mi-ar fi dat dreptate.
   1. Vorbiti despre preturi "flotante". Nu stiu ce-s alea, dar daca va referiti la contractele cu pret cu componenta variabila pentru care ANRE (Autoritatea, nu Agentia) a inceput sa traga cu amenzi la foc automat, acele variatii de pret nu erau nici haotice, nici obscure. Fara exceptie, formulele de pret se raportau la preturi de piata, cel mai adesea la PZU.
   Sa vinzi in functie de pretul pietei este, inteleg, o crima de neiertat in viziunea dvs.
   2. Cantitatea variabila este, si ea, de asemenea criminala. Astfel de clauze se regasesc in 1001 de contracte, pentru orice marfa, in orice tara - nu si-n Romania, nu pe piata de energie. Stiti cine, in domeniul asta, pur si simplu adora contractele de tip take-or-pay? Gazpromul...
   3. Care va sa zica, spuneti dvs. si ANRE, contractele musai sa fie cu pret fix. Asa stand lucrurile, evident ca e destul de probabil ca, macar din cand in cand, acel pret fix va fi sub pretul pietei, posibil chiar cu mult.
   Sa mergem mai departe si sa presupunem ca vanzatorul intr-un astfel de contract este Hidroelectrica. Cum??? Hidroelectrica vinde la preturi mult sub piata??? Va mai amintit corul de ragete furioase ale mai tuturor expertilor in 2002, cand preturile in piata erau 220-230, iar Hidro vindea cu 190? Ei, iaca, acum nu reuseste sa vanda nici cu 175... E bine, nu?
   4. Cum rezolva firmele acest nou obstacol din partea autoritatilor? Pai, foarte simplu - fac contracte pe durate scurte, de maximum un an, dupa cum se poate convinge oricine uitandu-se pe www.opcom.ro.
   Reversul medaliei, si care raspunde cumva si intrebarii retorice despre Borza si profitul Hidro, e ca pe baza unor astfel de contracte nicio banca nu te mai imprumuta pe termen lung, le dai naibii de investitii, reparatii capitale etc (toate necesitand finantare pe termen lung) si te concentrezi exclusiv pe "aici si acum"...
  • 0 (0 voturi)    
   ... chiar foarte rau (Vineri, 19 septembrie 2014, 14:57)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Firavu

   ...profit mare, ti-ai luat bonusul, ura si la gara.
   5. "Cumparatorul se intelege cu producatorul asupra cantitatii si a pretului de vanzare care trebuie sa fie cu 1 leu peste costurile de productie si toata lumea este fericita... Apoi merg pe OPCOM si bat palma..."
   S-ar parea ca gasiti ceva extrem de rau in faptul ca, cumparatorul da NUMAI un leu peste pretul de productie si ca toata lumea e fericita.
   Probabil in viziunea dvs. ar trebui sa dea 100 de lei peste pretul de productie, si pe urma sa va vanda energia aia dvs. sau mie cu inca 100 de lei peste cat a dat el - asa cum se va intampla pe masura ce autoritatile reusesc sa distruga competitia din piata... Ce bine era pe vremea Renel, cand aveai doua optiuni - ori plateai cat voiau ei, ori stateai fara energie.
   Sa recapitulam. Preturile pe piata au scazut cu aproape 100 de lei fata de acum doi ani, iar "expertii" nostri se plang si vor sa revina la situatia dinainte, sa bage cat mai multe bete-n roate, fiecare dintre aceste bete insemnand inca un impuls dat preturilor in sus.
   6. Cat despre batutul palmei pe OPCOM, fara suparare, dar bateti campii, ca veni vorba de batut ceva. Pe OPCOM (PCCB, ca la asta va referiti) ofertele initiatoare (indiferent ca-s de cumparare sau vanzare) se publica cu o saptamana INAINTE de licitatie, dupa cum se poate convinge oricine, oricand, din doua click-uri. Licitatiile sunt deschise, poate participa oricine indeplineste un set minim de conditii.
   7. Contractele despre care vorbim au aparut prin octombrie 2012, ca o solutie de avarie la restrictiile impuse de Legea 123. Vreme de peste 20 de luni ANRE n-a cracnit deloc, n-a facut nicio notificare catre jucatorii din piata, n-a scos niciun sunet in public... dupa care, din senin, a inceput avalansa de amenzi. Haida-deh... cat de naiv sa fii sa inghiti o gogoasa atat de mare???

   Pentru conformitate (desi cred ca era clar oricum), mentionez ca am interese de afaceri intr-o firma de furnizare a energiei.
   Dvs., vreun interes, ceva?
    () () ()
 • 0 (0 voturi)    
  Autoritatile NU vor contracte bilaterale (Joi, 18 septembrie 2014, 13:26)

  Firavu [utilizator]

  Amintesc exemplul Hidroelectrica. Pretul energiei livrate se stabilea in functie de pretul cu care clientul isi vindea el marfa.
  Cat ma priveste pe mine – vanzator – pretul cu care cumparatorul isi tranzactioneaza marfa pe LME ? Doamne apara si pazeste – de pomana se da doar la biserica !

  Cu astfel de contracte HE se sufoca si curand s-ar fi prabusit. Bine ca s-a gasit cineva sa decida insolventa voluntara.

  Nota : Borza a mai dres busuiocul in prima insolventa si compania a capatat un gard vopsit oarecum frumos dar inauntru a ramas leopardul din pricina caruia firma a trebuit sa reintre in insolventa. Personajul vorbeste cu cuvintele sale, legat, hotarat, despre perfomantele grozave din insolventa.
  Un miliard de lei profit estimat pe 2014, da bine cifra, nu-i asa ?! Analiza cailor prin care este realizat acest profit ar scoate la iveala lucruri interesante.

  Revenind la decizia Agentiei trebuie remarcata pozitiv. Felicitari si celor care au incurajat/impulsionat/decis acest lucru.

  Se mai fac si lucruri bune in Romania.
  Cam rar, dar se mai intampla totusi !


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version