Primarul independent al comunei Pestera, judetul Constanta, Valentin Vrabie, a transmis ieri o scrisoare deschisa premierului Victor-Viorel Ponta prin care atrage atentia "asupra derapajelor, inconstantelor si incoerentelor legislative existente in domeniul energiei eoliene". Potrivit primarului, comunele din Dobrogea au fost vitregite de singurele oportunitati avute pentru o dezvoltare durabila: investitiile in domeniul eolian. "Guvernul dumneavoastra a gasit o singura solutie la problemele economice si sociale ale comunelor dobrogene, acolo unde din anul 2007 industria eoliana incepuse sa se dezvolte: punerea pe fuga a investitorilor, prin masuri legislative abuzive si incoerente, care din pacate au generat intrarea in moarte clinica a intregului judet", se arata in scrisoare.

Pana acum, comuna Pestera a obtinut venituri importate in urma dezvoltarii unui parc eolian, fiind realizate o serie de investitii din aceste fonduri. Insa, in urma unor modificari legislative referitoare la energia eoliana, investitiile in domeniu au fost amanate, iar autoritatile locale au ramas fara o sursa de venit.

Premierul Ponta este acuzat ca prin modificari succesive ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie,- prin OUG 57/2013 si HG 994/2013 - a modificat retroactiv si brutal schema de sustinere a energiei regenerabile in Romania si a stopat in acelasi timp investitiile in acest domeniu, "probabil cu scopul de a proteja cu indarjire nimicul care ne ramane dupa retragerea investitorilor straini", afirma edilul.

La nivelul comunei Pestera, din fondurile adunate in bugetul local ca urmare a dezvoltarii parcului eolian cu 30 turbine si o capacitate de 90 MW, au fost realizate numeroase investitii necesare comunitatii locale: constructia unei scoli ultramoderne in care invata peste 350 de elevi, reabilitarea cabinetului medical din localitate, reabilitarea caminelor culturale din toate satele, pietruirea a 10 km de drumuri comunale, alimentarea cu apa a satului Ivrinezu Mic, reabilitarea sistemului de iluminat in toate satele, constructia unui parc central cu locuri de joaca pentru recreere. Avand in vedere ca si alte societati care erau in faze avansate de dezvoltare a unor capacitati noi de producere a energiei eoliene si-au amanat toate investitiile, bugetul comunei a fost vitregit de aproximativ 250 milioane euro, bani care ar fi fost necesari pentru continuarea tuturor proiectelor incepute dar si pentru demararea altora noi.

Primaul aminteste in acest context ca economia Romaniei a intrat in recesiune, dupa ce doua trimestre consecutive (Trimestrul I si Trimestrul II din 2014) au inregistrat contractie economica.

Primarul comunei Pestera mai spune ca in cazul in care Romania si-ar fi respectat angajamentele asumate in ceea ce priveste schema ajutorului de stat, si judetul de la Marea Neagra s-ar fi bucurat cu siguranta de un interes si mai crescut al investitorilor din acest domeniu. Aceste investitii ar fi depasit astazi 10 miliarde de euro la nivel de judet iar administratiile publice locale ar fi capatat independenta financiara care le-ar fi permis o dezvoltare rapida in acord cu nevoile locale.

In finalul scrisorii, primarul Vrabie propune revenirea la forma initiala a legii 220/2008 in ceea ce priveste schema de acordare a certificatelor verzi si afirma ca "in situatia in care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum si Cabinetul dumneavoastra chiar intelege ca energia reprezinta sangele economiei, va solicit imperativ interventia pentru a defini mecanismele menite sa asigure predictibilitatea legislatiei fara de care politicile publice romanesti nu au cum sa castige increderea mediului investitional".

Valentin Vrabie vine si cu o propunere: infiintarea parcului industrial din Medgidia si atragerea unei companii internationale producatoare de echipamente si componente necesare acestei industrii. "Cu port, autostrada, acces la sistemul feroviar, legislatie favorabila dar si sustinere din partea statului roman lucrurile ar capata un alt sens. Intr-o Romanie a anului 2014 in care legea se pune in paranteza atunci cand interesul o cere, in care se guverneaza prin OUG-uri de 45 de zile, in care taxele si impozitele se micsoreaza doar in campanie electorala (taxa de stalp si acciza la carburant), in care anul scolar incepe fara manuale, cetatenii nu mai au nevoie de promisiuni desarte si de himere ci de lucruri concrete si plauzibile".

  • Vezi atasata scrisoarea primarului Valentin Vrabie

Acest primar s-a facut remarcat in aprilie 2014 cand a a protestat impreuna cu 1.100 de locuitori ai comunei Pestera fata de abuzurile presedintelui suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Atunci, peste 1.100 de localnici din comuna constanteana Pestera au protestat fata de "abuzurile autoritatilor judetene si incalcarea flagranta" de catre Nicusor Constantinescu a drepturilor garantate de legea administratiei locale. Protestatarii au venit la sediul CJ Constanta cu autocare inchiriate din alte judete, relata EVZ.ro. "Niciun operator de transport din judetul Constanta nu a vrut sa ne inchirieze macar un autocar. Toate cele 21 de autocare le-am adus din judetele alaturate. Va dati seama in ce teroare traiesc oamenii astia, au zis ca nu se poate, ca se supara domnul presedinte Nicusor Constantinescu, ca se supara mafia din Constanta. Asta este conducerea pe care o alegem, manipulandu-ne. Este o dovada clara ca judetul acesta traieste sub teroare si ar fi bine ca toti constantenii sa se trezeasca. Aici, azi, s-a aprins o scanteie. Rog pe domnii de la CJC sa se gandeasca. Daca prin comportamentul si prin indiferenta cu care trateaza administratia publica vor pune pe aceasta scinteie, benzina, peste cateva luni sunt convins ca vom reveni aici si cu siguranta, ni se vor alatura sute de mii de constanteni care traiesc la fel, in acest judet terorizat, umilit, batjocorit", sustinea Valentin Vrabie.