Actionarii Electrica s-au intrunit, in data de 22 septembrie, pentru prima data dupa listarea duala a societatii pe BVB si LSE, pentru a decide componenta noului Consiliu de Administratie. Din cele 15 propuneri inaintate de actionari, cele mai multe voturi au fost cumulate de: Victor Vlad Grigorescu si Victor Cionga, propusi de statul roman prin Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie, Cristian Busu, propus de SIF Oltenia, Arielle Malard de Rothschild, propusa de ING Pensii, si Michael Adriaan Maria Boersma, propus de BERD, informeaza Electrica.

La Adunarea Generala Ordinara (AGOA) au participat, direct sau prin reprezentanti, actionari detinatori a peste 70% din capitalul social. Acestia au ales, prin metoda votului cumulativ, cei 5 membri ai Consiliului de Administratie (CA) si au votat contractul de administratie si remuneratia membrilor Consiliului.

Intrunirea a fost prezidata, prin imputernicirea Consiliului de Administratie in functie, de domnul Ioan Rosca, director general si administrator executiv al Electrica SA. "Este un Consiliu de Administratie echilibrat, reprezentativ, cu experienta dovedita in diverse domenii relevante pentru Electrica. Este un pas important pe care compania l-a facut in implementarea unei Guvernante Corporative la standarde internationale, dupa aprobarea noului Act Constitutiv. Sunt convins ca expertiza membrilor noului Consiliu de Administratie va constitui un mare avantaj in indeplinirea tintelor pe care societatea si le-a propus in urma derularii ofertei publice initiale, iar Consiliul va sustine managementul Electrica in implementarea de masuri pentru eficientizarea activatii Grupului si aducerii de plus valoare pentru actionari", a declarat Ioan Rosca.

De asemenea, in cadrul AGOA, au fost aprobate si rapoartele de activitate pentru trimestrul I si semestrul I 2014 ale administratorilor neexecutivi in functie ai Electrica, iar mandatele acestora au incetat de drept prin alegerea noilor membri.

In privinta noului Consiliu de Administratie, actionarii au aprobat o durata a mandatului membrilor de 4 ani si au ales ca remuneratia si contractul de administratie sa fie conform variantelor propuse de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. In acelasi timp, actionarii au delegat reprezentantul Ministerului Economiei - Departamentului pentru Energie sa semneze contractele de administratie, in numele actionarilor, cu noii membri ai CA.

Actionarii au aprobat o remuneratie pentru membrii Consiliului de Administratie in suma fixa, bruta, de 2.500 euro pe luna si in suma variabila, bruta, de pana la 10.000 euro pe an pentru indeplinirea obiectivelor ce vor fi stabilite de Comitetul de Nominalizare si Remunerare in termen de trei luni de la semnarea Acordului de servicii de catre administratorii din consiliu.

  • Victor Grigorescu, 38 ani, expert in cadrul Directiei Generale Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si a activat in mediul privat si in mediul public, inclusiv din postura de consilier economic in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE.
  • Victor Cionga, 52 ani, managing partner al AZ Capital Advisors, este absolvent al Facultatii de Fizica si a fost director general adjunct al Raiffeisen Capital & Investment, dar a ocupat si pozitia de director general al Bursei de Valori Bucuresti.
  • Arielle Malard de Rothschild, 51 ani, cetatean francez, este managing director si vicepresedinte pentru Europa de Est al Rothschild & Cie, presedinte al Consiliului de Administratie al CARE France. A mai lucrat pentru Banca Mondiala si pentru Lazard, precum si in domeniul consilierii pe probleme financiare pentru mai multe guverne. Are un doctorat in economie la Instituts d'Etudes Politiques din Paris, iar specializarea sa este in fuziuni si achizitii (M&A).
  • Cristian Busu este din 2011 si pana in prezent, lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, desfasurand diverse a ctivităţi didactice şi de cercetare ştiinţifică. In perioada 2009-2013, domnul Buşu a fost director economic al Fondului Proprietatea. Este doctor in economie, titlu obtinut la Academia de Studii Economice din Bucureşti, detinator al unui MBA de la Hofstra University, New York
  • Michael Adriaan Maria Boersma locuiește în Olanda. Are experienta in domeniul petrolier. A lucrat la Shell International in Londra si a fost presedinte al companiei energetice Essent din Olanda.