Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) ca Tribunalul International de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj in cazul ENEL. SAPE solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea "Put", exact asa cum a fost deja stabilit prin hotararea de Guvern nr. 1163/27.11.2012.

Opţiunea "Put" prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înfiinţată în 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. SAPE gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate şi, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica si aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, a anuntat in iulie ca va deschide actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, pentru Optiunea -Put-, conferita Electrica prin contractul de privatizare semnat pentru Electrica Muntenia Sud. Grupul ENEL ar fi trebuit sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud.

O Hotarare de Guvern din noiembrie 2012 stabilea un pret de vanzare era de 521.583.574 euro. Insa, tranzactia nu a fost finalizata in termenul prevazut in contract, din cauza unor divergente, arata Electrica intr-un raspuns transmis HotNews.ro. Practic, aceasta situatie dureaza de un an si jumatate, perioada in care partea romana nu reusit sa se impuna in fata ENEL, in ciuda prevederilor clare. Un lucru, totusi, Guvernul a reusit sa faca: Sa incheie un memorandum care permite negocierea.

Negocierile nu au dus la niciun rezultat pana acum. Intre timp a aparut si anuntul grupului Enel ca se retrage de pe piata romaneasca, dorind sa vanda tot ce inseamna distributie si furnizare. Interesant este ca autoritatile romane iau in calcul posibilitatea de a utiliza dreptul de preemtiune la cumpararea unor active puse la vanzare de catre grupul italian. In acest moment, statul detine prin acea Societate de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) toate participatiile minoritare la companiile ENEL din Romania.

Mai simplu spus, ENEL mai are de cumparat, conform contractului de privatizare, niste actiuni detinute de statul roman. Statul roman nu reuseste sa se impuna in fata ENEL, chiar daca exista niste obligatii si prevederi clare. Daca tot nu poate sa vanda ce are de vandut catre ENEL, statul roman se gandeste sa cumpere el ce are ENEL de vandut.

In luna martie 2013, Guvernul Romaniei a mandat prin Memorandumul cu tema: "Incheierea unui memorandum de intelegere intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, SC Electrica SA si Enel Investment Holding BV, avand ca obiect negocierea, in vederea identificarii unei solutionari amiabile, a dezacordului legat de Optiunea de Vanzare exercitata de SC Electrica SA" Electrica si OPSPI sa negocieze si sa incheie un Memorandum de Intelegere tripartit avand ca obiect identificarea unei solutionari amiabile a dezacordului legat de optiunea de vanzare exercitata de Electrica. Pana la aceasta data, partile nu au ajuns la o intelegere cu privire la dezacordul legat de optiunea de vanzare, se arata intr-un raspuns al Electrica transmis la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit acesteia, "urmare a exercitarii in luna noiembrie 2012 a optiunii de vanzare de actiuni de catre SC Electrica SA conform prevederilor Contractului de privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, in perioada de 20 de zile lucratoare de la data notificarii de exercitare prevazuta in Contract nu a fost finalizata tranzactia de catre parti prin semnarea Contractului de vanzare - cumparare actiuni, existand divergente cu privire la elementele principale ale tranzactiei, parte din mandatul acordat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 1163/27.11.2012".

"Prin HG nr. 203/2014 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al S.C. Electrica S.A., a fost aprobata divizarea partiala a SC Electrica SA si infiintarea Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) care va prelua de la SC Electrica SA si Contractul de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA, inclusiv finalizarea optiunii de vanzare ce a fost exercitata in luna noiembrie 2012 conform prevederilor Contractului de Privatizare al SC Electrica Muntenia Sud SA", mai precizeaza Electrica.

Nici infiintarea SAPE nu a rezolvat situatia.

Potrivit Hotararii de Guvern din noiembrie 2012, a fost aprobat un pret unitar al unei actiuni de 124,5 euro. Pretul total de vanzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG Romania. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, ENEL nu era de acord cu pretul calculat de KPMG Romania, considerand ca este prea mare. Atunci, s-ar fi facut o alta evaluare, pretul obtinut fiind ceva mai mic, dar nici asa ENEL nu a dat semne ca va cumpara actiunile.

Despre aceasta situatie, reprezentantii ENEL au spus pentru HotNews.ro ca "purtam un dialog onest cu Guvernul pentru a gasi o solutie acceptabila pentru ambele parti implicate, asa cum prevede contractul de privatizare".