Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) propune o implicare mai mare a reprezentantilor consumatorilor pe piata energetica europeana. Potrivit unui raport al ACER, reprezentantii consumatorilor, in special micii consumatori, ar trebui sa se implice inclusiv in elaborarea unor norme de piata. "Problema micilor consumatori de energie si gaz natural, in special a consumatorilor casnici, este tot mai prezenta pe agenda europeana", a declarat Razvan Nicolescu, presedintele Consiliului de Administratie al ACER.

"Piata interna de energie a fost initiata in Europa pentru ca cei care consuma sa beneficieze de servicii de calitate si preturi cat mai competitive. Vocea micilor consumatori trebuie sa se faca tot mai auzita in toate statele membre UE. Raportul ACER are menirea de a propune solutii la nivel european", a mai spus Razvan Nicolescu. Reamintim ca Razvan Nicolescu, ministru delegat pentru energie, detine si functia de presedinte al Consiliului de Administratie al ACER.

In acest sens, ACER propune realizarea unui set de bune practici de catre Consiliul autoritatilor europene de reglementare (n.red. CEER- o asociatie europeana cu care ACER colaboreaza) in vederea incurajarii consumatorilor sa se implice pe piata energiei. Acest set ar urma sa faca referire printre altele la modul in care consumatorii sa fie mai bine informati asupra utilizarii de noi tehnologii, asupra beneficiilor acesteia si asupra noilor servicii oferite de furnizori. CEER va elabora si o foaie de parcurs pana in 2025 pentru trecerea de la un furnizor la altul in 24 ore. Elaborarea foii de parcurs ar necesita modificari ale legislatiei UE.

CEER va propune si modalitati prin care consumatorii de energie sa poata compara cu usurinta ofertele disponibile pe piata. Va fi analizata posibilitatea ca ofertele sa fie stamdardizate si prezentate intr-un mod simplu si concis.

CEER va propune masuri astfel incat sa fie permis micilor consumatori sa participe efectiv la procesul de elaborare a normelor privind piata energiei. ACER, CEER si, daca este cazul, autoritatile nationale de reglementare, vor incuraja implicarea organizatiilor de consumatori pentru a-si prezenta opiniile la nivel strategic in privinta evolutiei pietei. De asemenea, vor fi inaintate Comisiei Europene propuneri pentru introducerea unor masuri adecvate de protectie a consumatorilor. Practic, obiectivul principal protejarea micilor consumatori pe piata energiei in urmatorii 10 ani.

  • Pentru mai multe amanunte vezi documentul atasat