Autoritatile rusesti au preluat vineri actiunile conglomeratului petrolier Sistema, detinut de miliardarul Vladimir Ievtushenkov, la Bashneft, intensificand temerile investitorilor ca Moscova doreste sa revendice active de stat valoroase, transmite Reuters. Un tribunal moscovit a decis joi ca Vladimir Ievtushenkov va ramane sub arest la domiciliu pana cel putin pe 16 noiembrie. Pe fondul neincrederii, actiunile Sistema au inregistrat joi o scadere de 8,8%.

Un tribunal din Moscova a decis confiscarea pachetului detinut de Sistema la Bashneft, la o zi dupa ce magistratii au refuzat sa il scoata pe Ievtushenkov de sub arest la domiciliu, fiind suspectat de spalare de bani in timpul achizitiei companiei petroliere in 2009.

Cazul a starnit panica in randul investitorilor, acestia temandu-se ca Vladimir Putin, care favorizeaza ceea ce este cunoscut drept "capitalismul de stat", vrea sa mareasca interventia in economie, in contextul in care Rusia incearca sa faca fata sanctiunilor impuse pe fondul crizei din Ucraina.

Desi Ievtushenkov s-a tinut departe de politica, cazul a fost comparat cu cel al lui Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al companiei petroliere Yukos inchis sub acuzatii de frauda si evaziune fiscala in urma cu un deceniu, dupa o indepartare de Putin.

"Ele (autoritatile - n.red.) isi spun, ca sa isi usureze constiinta, ca fac un lucru luminat readucand compania in proprietatea statului. calea este deja cunoscuta, metoda a fost testata... cum au facut si data trecuta cu Yukos", a declarat pentru Reuters Serghei Petrov, un deputat din partea opozitiei.

Hodorkovski a fost eliberat anul trecut insa Yukos, care a valorat candva 40 miliarde de dolari, a fost faramitata si nationalizata, cea mai mare parte din activele sale ajungand la Rosneft, gigantul energetic condus de un aliat al lui Putin.

Sistema a achizitionat o participatie de aproape 80% in Bashneft de la autoritatile locale din regiunea Bashkortostan (Muntii Ural) pentru suma de 2,5 miliarde de dolari, iar producatorul petrolier a deveni de atunci una dintre companiile cu cea mai mare crestere din acest sector. Este a sasea cea mai mare companie petroliera din Rusia ca nivel al productiei.

Tranzactia etse contestata de procuratura generala rusam care sustine ca a descoperit "incalcari semnificative" ale legii si ca actioneaza pentru a pune punct "posesiei ilegale" a Bashneft si a o restaura proprietatii federale.

Curtea de arbitraj din Moscova a admis cererea de confiscare a actiunilor ca masura temporarar iar tribunalul a precizat ca va incepe audierile in dosar pe data de 9 octombrie.

Atat actiunile Sistema cat si cele Bashneft au inregistrat noi scaderi vineri dimineata. Actiunile Sistema tranzactionate pe bursa moscovita au pierdut aproape 18% pana la ora 9:15 GMT, scaderea pretului actiunilor ajungand asfel la peste 50% de la punerea lui Ievtushenkov sub arest la dmiciliu. Actiunile Bashneft au scazut cu circa 8%.

Problemele Rusiei sunt, totodata, agravate de ingrijorarile privind relatiile tensionate cu Ucraina, rubla atingand un minim istoric fata de dolar de 38,97.

Temerile ca Moscova ar putea cere Ucrainei restituirea imediata a unei datorii de 3 miliarde de dolari au lovit si Kievul.

Ievtushenkov, care a implinit joi 66 de ani, nu a parut niciodata genul de persoana care ar fi putut sa devina tinta unei astfel de intrigi. Nu a avut ambitii politice si si-a construit in tacere, incepand cu anii 1990, imperiul bazat pe petrol si telecomunicatii.

Sistema grupeaza 15 sectoare de afaceri, de la petrolier la Detsky Mir, un retailer de jucarii si haine pentru copii, iar Ievtushenkov a devenit cunoscut in comunitatea de afaceri pentru eficienta cu care a condus conglomeratul.

A fost plasat sub arest la domiciliu in data de 16 septembrie, instanta hotarand joi sa extinda masura pana la 16 noiembrie.

Sistema nu a putut sa se ocupe de actiunile sale la Bashneft cel putin din luna iulie din cauza unei investigatii conexe. A negat acuzatiile aduse lui Ievtushenkov, insa atata sistema cat si Bashneft au refuzat sa comenteze decizia de vineri.

Putin a propagat "capitalismul de stat" in cel de al treilea termen ca presedinte, care a inceput in 2012, facand presiuni pentru un mai mare control guvernamental asupra unor sectoare economice importante, precum cel energetic, care contribuie cu aproximativ jumatate din veniturile bugetare federale.

Aliatul lui Putin, Igor Sechin, seful gigantului de stat Rosneft, a crescut participatia statului in industria petroliera la peste 50%, prin achizitionarea firmei anglo-saxone TNK-BP in 2013 pentru suma de 55 miliarde de dolari.

Rosneft a negat ca ar intentiona sa cumpere Bashneft, in pofida rapoartelor mass media care sustin ca aceasta este urmatoarea miscare a companiei de stat.

Arestul la domiciliu a lui Ievtushenkov a socat comunitatea rusa de afaceri si investitorii straini, determinandu-l pe ministrul economiei Alexei Uliukaiev sa sugereze saptamana trecuta ca a deteriorat climatul de afaceri si ar putea provoca o scurgere a capitalului strain.

Liderii de afaceri rusi l-au sprijinit pe Putin in criza ucraineana, insa multi se tem de directia in care o ia economia rusa si regreta izolarea tot mai mare a tarii.