Compania Stratum Energy va deveni al deveni al treilea producator de gaz din Romania dupa Romgaz si Petrom, cu o productie anuala de peste 0,5 miliarde m3 dupa ce va investi peste 150 milioane dolari, anul urmator, in tara noastra, in dezvoltarea descoperirii de gaz conventional facuta, recent, de companie in zona Moinesti (jud. Bacau), a anuntat ministrul delegat pentru Energie Razvan Nicolescu, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai companiilor energetice americane. Amintim caStratum Energy Romania a anuntat in octombrie 2012 ca a descoperit zacaminte de gaze la Moinesti. Stratum Energy Romania este condusa de Ion Popa, fost director al Petrom.

Razvan Nicolescu se afla in SUA, insotindu-l pe Victor Ponta.

Compania Stratum Energy Romania LLC a descoperit in 2012 un zacamant de gaze-condensate (titei usor) in zona Moinesti, in urma lucrarilor geologice efectuate in Romania. Stratum Energy este titulara acordului de concesiune pentru explorare si exploatare a blocului Moinesti, zona in care pot fi intalnite printre cele mai vechi exploatari petroliere, potrivit informatiilor transmise HotNews.ro de reprezentantii companiei.

Acestia au spus in octombrie 2012 ca in urmatorii ani din acest zacamantul "Poduri" se vor extrage minim 3 millioane mc gaz/zi si maxim 6 milioane mc/zi si o cantitate de condens inte 500-900mc/zi.

Valoarea zacamantului de gaze ar putea depasi 1,5 miliarde dolari, iar condensul poate avea min 70% din valoarea gazului. Lucrarile de dezvoltare sunt estimate la peste 600 milioane dolari, iar exploatarea preliminara ar putea incepe in circa 6 luni, mai spuneau reprezentantii companiei.

Ion Popa, presedintele Stratum Energy Romania, a condus SNP Petrom, insa dupa privatizarea acesteia a devenit consilierul fostului premier Adrian Nastase. De altfel, chiar pe site-ul Stratum Energy, se precizeaza ca a fost consilierul a doi prim-ministri romani.