EFT Elvetia cheama Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berba, in vederea recuperarii pagubelor inregistrate ca urmare a denuntarii, in 2012, a contractelor de export de energie electrica. Conform prevederilor contractuale, atat contractele cat si arbitrajul sunt guvernate de legea elvetiana, se arata intr-un comunicat al EFT. Pierderile sunt evaluate la 80 de milioane de euro.

EFT Elvetia, parte a grupului britanic EFT, a incheiat cu Hidroelectrica contracte pe termen lung de livrare a energiei electrice la export, in anul 2003 si 2004. Cantitatile si preturile la care EFT Elvetia a achizitionat energie electrica au fost stabilite anual de Hidroelectrica, pornind de la preturile reglementate pe care ANRE le stabilea pentru Hidroelectrica, se arata in comunicat. Potrivit acestuia, preturile reglementate de ANRE acopera costurile de productie si asigura o marja de profit. Preturile din contractele de export incheiate cu EFT Elvetia erau aproape duble fata de preturile reglementate ale Hidroelectrica, se mai precizeaza in comunicat. Energia era achitata in totalitate, in avans, inainte de incepeerea livrarii la export.

In comunicat se mai arata ca rezilierea contractelor de catre Hidroelectrica a produs insemnate pierderi financiare pentru EFT Elvetia, avand in vedere faptul ca, in baza acestora, compania avea obligatii ferme pe piata externa, obligatii garantate prin scrisori de garantie bancara si care ar fi fost onorate de EFT Elvetia. De la rezilierea contractelor si pana acum, EFT Elvetia a parcurs toti pasii necesari demararii actiunilor impotriva denuntarii contractelor, printre care si evaluarea acestor pierderi financiare. Aceste pierderi financiare au fost determinate dupa analize efectuate de catre evaluatori independenti, reprezentati de grupul Brattle si sunt in valoare de aproximativ 80 de milioane de euro.

Reamintim ca pe 17 martie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG), respectiv Energy Financing Team Romania SRL (EFT Romania), impotriva masurii administratorului judiciar de denuntare a contractelor bilaterale de vanzare a energie electrice incheiate cu Hidroelectrica.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii din 25 februarie a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii "baieti destepti" din energie. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica a reintrat in insolventa. Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai putea fi listata pe bursa in vara. Contestatiile la tabelul preliminar si cele la intrarea in insolventa au fost retrimise in instanta.