ExxonMobil isi suspenda cooperarea cu compania rusa de stat Rosneft de foraj in marea Arctica, in urma sanctiunilor internationale impuse Rusiei, a anuntat luni cotidianul Kommersant, preluat de Reuters. Pe de alta parte, ministerul rus al Energiei a precizat ca nu are nicio informatie in acest sens.

Rosneft si seful sau, Igor Sechin, se afla printre tintele sanctiunilor internationale impuse Moscovei pentru rolul jucat in conflictul din Ucraina, soldat pana in prezent cu moartea a peste 3.000 de oameni.

Sambata, Rosneft a anuntat ca, impreuna cu ExxonMobil, a descoperit un zacamant foarte mare de petrol in marea Kara, unde se estimeaza ca exista rezerve comparabile cu cele ale Arabiei Saudite.

Exxon anuntase la inceputul lunii ca Departamentul Trezoreriei ii acordase un interval suplimentar de 14 zile pentru a se conforma sanctiunilor occidentale.

"Teoretic, exista posibilitatea continuarii operatiunilor, dar era nevoie de un nou permis", a afirmat Kommersant, care citeaza surse anonime. "Dar (ExxonMobil) a esuat in obtinerea sa. ExxonMobil ar trebui sa opreasca operatiunile si sa-si evacueze personalul pana la jumatatea lui octombrie"".

Rosneft a refuzat sa comenteze informatia iar ExxonMobil nu a putut fi contactat imediat.