Anuntul privind renuntarea la aplicarea taxei pe constructiile speciale in cazul sondelor petroliere aflate in Marea Neagra a provocat un schimb de replici intre ministrul finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a spus ca lui, personal, nu-i plac exceptiile. La scurt timp, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia s-ar aplica echipamentelor off-shore care nu se gasesc in apele teritoriale ale Romaniei. Totul a pornit de la promisiunea Ioanei Petrescu de la inceputul saptamanii ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

In urma acestui anunt, ministrul delegat pentru energie a spus ca taxa trebuie sa scada pentru toata lumea. "Nu as vrea sa comentez declaratii ale colegilor din Executiv. Mie, personal, nu-mi plax exceptiile. Taxa sa scada pentru toata lumea de la 1,5 la 1%", a declarat marti Razvan Nicolescu.

Intrebata cum comenteaza aceasta afirmatie a ministrului delegat pentru energie, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia poate fi aplicata deoarece constructiile speciale of-shore nu se afla pe teritoriul Romaniei. "Taxa se va reduce pentru toata lumea de la 1,5% la 1%, deci vorbim de o reducere de 33% din acest impozit incepand de anul viitor. In ceea ce priveste echipamentele off-shore, acestea nu se gasesc pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale, sunt la mai mult de 12 mile marine de tarmul Romaniei. In lege, in amendamente, se defineste foarte clar ca este vorba despre constructii speciale de pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei", a raspuns Ioana Petrescu.

Reamintim ca Ioana-Maria Petrescu, ministrul finantelor, a anuntat ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Practic, vor fi scutite de la plata "taxei pe stalp" sondele petroliere din Marea Neagra. Este vorba de celebra taxa de 1,5% aplicata de la inceputul anului pentru toate constructiile speciale. Atat companiile, cat si consumatorii au de suferit din cauza acestei taxe. Taxa pe stalp se va regasi mai departe in preturi, mai ales in domeniul energetic. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urma sa fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil si Sterling.

De exemplu, taxa pe stalp a taiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni. In aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) va recunoaste noile costuri in preturile la energia electrica.