Institutul de Economie Energetica de la Universitatea din Koln a realizat recent un studiu prin care sunt analizate posibilele efecte asupra securitatii aprovizionarii cu gaze in cazul in care Rusia ar intrerupe livrarile de gaze catre statele europene. Potrivit acestui studiu, Romania nu se afla printre tarile care ar avea de suferit in cazul unui embargo. Insa, in functie de perioada embargoului, ar putea fi afectate mai multe state. Pe de alta parte, si Gazprom ar avea de pierdut miliarde de euro.

In cazul unui embargo de trei luni, alimentarea cu gaze naturale ar putea fi asigurata fara probleme in aproape toate tarile europene, cu exceptia Bulgariei, Poloniei, Turciei si Finlandei. O interdictie de sase luni ar determina probleme in aprovizionare in Germania si mai multe state est-europene, precum Polonia, Cehia, Slovenia, Croatia, Moldova. Intr-un caz extrem, un emargo de 9 luni, aprovizionarea ar fi afectata grav si in tari vestice precum Germania, Italia si Franta.

Insa este greu de crezut ca se va ajunge intr-o asemenea situatie, deoarece Gazprom ar avea mult de suferit pe partea de venituri daca ar intrerupe livrarile de gaze in Europa. Pentru fiecare luna de interdictie, Gazprom ar pierde circa 4-4,5 miliarde de euro din venituri, fapt care ar afecta puternic profitul gigantului rus.

In 2013, Rusia a asigurat mai mult de 30% din necesarul anual de gaze al Europei, multe state fiind dependente in proportie mare de aceste livrari. De exemplu, Bulgaria este dependenta in proportie de 100%, Ungaria-90%, iar Polonia-60%.

La elaborarea studiului au fost luati in considerare factori precum capacitatea de productie interna din fiecare stat, reteaua de conducte si capacitatile de depozitare a gazelor.

  • Vezi atasat studiul amintit

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a spus in mai multe randuri ca nu vor fi probleme in aprovizionare in cazul in care Rusia ar intrerupe livrarile de gaze. Productia de gaze in Romania este la nivel maxim, iar depozitele de gaze sunt pline. Aceste declaratii au fost facute in conditiile in care Gazprom a redus, fara sa ofere nicio explicatie, cantitatile de gaze furnizate Romaniei. Chiar miercuri, Rusia a livrat miercuri catre Romania o cantitate de gaze cu 13% mai mica in raport cu nominalizarile Transgaz, informeza Departamentul pentru Energie. Volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi.

"Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Romania a inmagazinat pana in acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

In prezent, consumul se situeaza la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din productia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se inmagazineaza in continuare zilnic.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut, marti, la sediul Departamentului pentru Energie, o intalnire cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Oleg Malginov, la care au participat si reprezentanti ai Transgaz. Cu aceasta ocazie, ministrul a afirmat ca nu a primit garantii ca nu vor mai exista situatii in care sa fie reduse livrarile de gaze din Rusia. In urma intalnirii, nu s-a confirmat faptul ca situatia nu va continua in acelasi registru, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

"Mi-am exprimat speranta ca recentele concluzii ale discutiilor purtate intre Comisia Europeana - Ucraina si Rusia vor fi respectate de toate partile", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Reamintim ca au existat in ultima perioada mai multe intentii anuntate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrarilor de gaze naturale catre Romania. In luna septembrie, Dispeceratul din Sofia a anuntat in ca vor fi reduse in mai multe zile cantitatile de gaze catre Romania cu 5 pana la 10%. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o reducere efectiva a livrarilor.