Gazprom a anuntat Transgaz ca a redus miercuri livrarile de gaze catre Romania cu 18% in raport cu nominalizarile facute de operatorul sistemului de transport, pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania, informeaza Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi.

Romania a inmagazinat pana in acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolecu, a spus in mai multe randuri ca nu exista niciun motiv de ingrijorare deoarece Romania este pregatita sa faca fata unor astfel de situatii. "Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit", a spus recent ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Gazprom a mai redus si in alte zile livrarile catre Romania. Rusia a livrat pe 1 octombrie catre Romania o cantitate de gaze cu 13% mai mica in raport cu nominalizarile Transgaz. De asemenea in luna septembrie, Dispeceratul din Sofia a anuntat in ca vor fi reduse in mai multe zile cantitatile de gaze catre Romania cu 5 pana la 10%. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singura astfel de intentie s-a si materializat intr-o reducere efectiva a livrarilor.