Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a cerut un imprumut bancilor internationale, informeaza Bloomberg citand surse. Desi compania se numara printre cele cinci firme energetice rusesti tintite de catre sanctiunile impuse luna trecuta de SUA, acestea nu ii restrictioneaza accesul la serviciile financiare, potrivit Trezoreriei SUA.

Producatorul petrolier rusesc ar fi cerut creditorilor o facilitate financiara pre-export denominata in dolari.

Lukoil incearca sa stranga fonduri, in conditiile in care masurile luate de UE si SUA impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina "sufoca" acordarea de imprumuturi.

Creditele acordate companiilor rusesti au scazut in cel de-al treilea trimestru la minimul ultimilor cinci ani, dupa ce Uniunea Europeana si SUA au extins sanctiunile in luna iulie, astfel incat unele companii nu mai au acces pe pietele internationale de capital.

Companiile trebuie sa plateasca in urmatoarele 3 luni o datorie de 54,7 miliarde, potrivit datelor Bancii Centrale din Rusia. De altfel, Lukoil, cu sediul in Moscova, detine obligatiuni cu maturitate in urmatoarea luna in valoare de 900 de milioane de dolari, arata datele Bloomberg.

In cazul exportatorului din domeniul energiei nucleare Techsnabexport, care intentiona sa stranga fonduri de 500 de milioane de dolari, suma a fost redusa la 150 de milioane de dolari de catre creditorii internationali, desi compania nu se afla pe lista sanctiunilor, a declarat pentru publicatia citata o persoana apropiata situatiei.

Planul traderul de energetie elvetian Vitol Group de a strange 2 miliarde de dolari pentru a cumpara petrol de la producatorul rus de stat Rosneft a fost dat peste cap dupa compania ruseasca a fost sanctionata pe 16 iulie de SUA.

Sanctiunile impuse in 12 septembrie de catre SUA interzic Lukoil sa exporte bunuri, servicii si tehnologii legate de explorarea de petrol de mare adancime din zona arctica sau de proiectele de exploatare a zacamintelor de sist.