Nuclearelectrica a anuntat ca a desemnat investitorul care sa dezvolte Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, acesta fiind compania chineza China General Nuclear Power Corporation. De asemenea, vineri, s-a semnat Scrisoarea Comuna privind Intentia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selectie, informeaza Nuclearelectrica. Reamintim ca in septembrie, intr-o prima etapa, Nuclearelectrica a selectat aceasta companie chineza sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Selectia investitorului a avut in vedere analiza Documentatiei de Intentie (experienta investitorului in proiecte similare, capacitatea financiara, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de SNN si la Strategie) si a urmat etapei de calificare, finalizata in data 09 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus Documentatia de Calificare, sustine Nuclearelectrica.

Conform calendarului actualizat, urmatoarele etape ale procesului de selectie sunt: negocierea si semnarea Memorandumului de Intelegere privind implementarea in comun a Proiectului si negocierea Actului Constitutiv si Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Memorandumul de Intelegere privind implementarea in comun a Proiectului va fi supus aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN.

Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda prevede infiintarea unei noi companii de proiect (Joint-Venture) care reprezinta o societate premergatoare unui Producator Independent de Energie (IPP), in care Investitorul Selectat va detine cel putin 51% din actiuni.

Nuclearelectrica a selectat pe 9 septembrie compania chineza General Nuclear Power Corporation sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, aceasta companie va avea acces la informatii legate de cele doua reactoare. Procesul de selectie a durat doar doua saptamani, compania chineza fiind singura care a depus documentatia necesara. De altfel, nu este o surpriza selectarea acestui investitor, fiind cunoscute desele intalniri dintre reprezentantii statului roman si cei ai companiei chineze din ultimii doi ani. Mai departe, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineza va avea acces la date, dupa care va trebui incheiat un memorandum de intelegere.

Calendarul se finalizeaza cu momentul demararii negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv si Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect. Aceste negocieri ar trebui demarate pe 26 noiembrie, potrivit calendarului. Practic, la cateva zile dupa finalizarea alegerilor prezidentiale. Din acel moment, totul devine incert. Negocierile se pot finaliza ori cu infiintarea unei noi companii de proiect, ori cu renuntarea din partea companiei chineze la orice implicare in proiectul Reactoarelor 3 si 4.

Intrebata in ce masura poate fi eliminat riscul ca dupa accesul la informatii, compania chineza sa renunte la proiect, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, a afirmat ca nu pot fi date garantii in acest sens.

In cazul in care compania de proiect va fi, totusi, infiintata, urmeaza alte noi proceduri. Va trebui realizat un nou studiu de fezabilitate. "Un studiu de fezabilitate este valabil sase luni. Va trebui macar o noua actualizare a studiului de fezabilitate", a spus Lulache. Apoi va trebui notificata Comisia Europeana pentru intentia statului roman de a acorda niste facilitati care pot fi considerate ajutoare de stat. Potrivit strategiei privind reactoarele 3 si 4, statul roman va acorda niste facilitati. "Adoptarea de catre autoritatile romane a unor masuri de reducere a riscurilor Proiectului si crestere a atractivitatii acestuia, in paralel cu desfasurarea procesului", se arata in strategie. Mai precis, vor fi incheiate niste "contracte pentru diferenta". Intr-un fel, prin aceste contracte pentru diferenta, statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate, a explicat Lulache. "A pornit de la nevoia mare de investitii, durata mare de constructie care te pune in situatia de a nu avea predictibilitate asupra preturilor", a spus Lulache. Va fi stabilit un pret de referinta. Insa, in cazul in care acesta va ajunge la un moment dat sa fie mai mic decat cel de pe piata, statul roman va veni cu o contributie care sa acopere diferenta. Alte facilitati se refera la posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM. In plus, ar putea fi acordate si garantii de stat. Toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeana.