Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, marti, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, desfasurata la Luxemburg. Dezbaterile ministrilor pentru afaceri europene s-au focalizat pe pregatirea Consiliului European din 23-24 octombrie 2014. Subiectul principal de pe agenda Summit-ului european, asupra caruia s-au concentrat discutiile la CAG, a fost Pachetul 2030 energie - schimbari climatice. Seful delegatiei romane a pledat pentru o abordare care sa sustina reducerea decalajelor economice si o crestere economica sustenabila, menita a asigura convergenta reala, precum si pentru mentinerea libertatii statelor membre de a-si decide propriul mix energetic. Pe agenda Consiliului European mai figureaza evolutiile economice de la nivelul UE, precum si subiecte de relatii externe, cu accent pe situatia generata de raspandirea virusului Ebola.

In contextul discutiilor pe marginea proiectului de Concluzii ale Consiliului European referitor la Pachetul 2030 energie - schimbari climatice, partea romana a reiterat argumentele Romaniei privind principalele elemente din Pachet, evidentiind necesitatea reflectarii corespunzatoare in textul concluziilor Consiliului European a nevoilor specifice ale tuturor statelor membre.

Referitor la securitatea energetica, secretarul de stat George Ciamba a reiterat importanta strategica a resurselor energetice autohtone (conventionale si neconventionale) pentru securitatea energetica a UE, potentialul diferitelor zone noi de resurse energetice precum Marea Neagra si a sustinut reflectarea corespunzatoare a necesitatii de consolidare a functionarii Comunitatii Energiei, prin sprijinirea membrilor sai. Elementele sustinute de Romania s-au regasit reflectate si in interventiile altor state membre, cu precadere ale celor din grupul Visegrad plus.

Cu referire la situatia economica de la nivelul UE, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanta unei discutii la viitorul Consiliu European pe marginea acestui subiect, avand in vedere necesitatea consolidarii, in continuare, a procesului de redresare economica. In context, a salutat atentia acordata procesului de implementare efectiva a prioritatilor stabilite prin Agenda Strategica a Uniunii si a punctat importanta promovarii investitiilor ca instrument de sprijin a reformelor structurale si de combatere a somajului, in special in randul tinerilor, si respectiv de promovare a ocuparii fortei de munca. De asemenea, a mentionat importanta unei viziuni coordonate, unitare si cu respectarea principiului solidaritatii in interiorul UE, care sa contribuie la promovarea cresterii economice, reducerea decalajelor si, in plan general, la consolidarea proiectului european.

In ceea ce priveste partea de relatii externe ale Concluziilor Consiliului European, secretarul de stat roman a subliniat importanta includerii unei referiri la sprijinului UE pentru Republica Moldova si Ucraina.

De asemenea, in marja CAG, secretarul de stat George Ciamba a avut o intrevedere cu reprezentantii statelor din grupul Visegrad plus pe subiecte de interes comun, in perspectiva Consiliului European din octombrie 2014.