​Procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentri toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

Prin derogare de la aceasta prevedere, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, clientii noncasnici care nu au incheiat un contract de vanzare-cumparare, furnizarea gazelor se realizeaza in baza contractelor in vigoare la 31 decembrie 2014, cu exceptia clauzelor referitoare la pretul final reglementat. In perioada 1 noiembrie-31 decembrie 2014, furnizorii au obligatia sa informeze lunar, in scris, clientii noncasnici din portofoliul propriu care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si nu au optat pentru furnizarea in regim negociat, prin transmiterea unei notificari. In notificare se precizeaza incetarea aplicabilitatii preturilor finale reglementate pentru clientii noncasnici incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

Furnizorii vor mai informa clientii si asupra necesitatii exercitarii dreptului de eligibilitate si incheierii, pana la data de 31 decembrie 2014, a contractelor de vanzare-cumparare aferente furnizarii gazelor in regim negociat. De asemena, va prezenta oferta pentru situatia in care clientul noncasnic alege sa-si exercite dreptul de eligibilitate si sa incheie cu furnizorul actualun contract de vanzare-cumparare in regim negociat.

In plus, furnizorul va trebui sa prezinte optiunile clientului in situatia neacceptarii ofertei. O optiune prezentata in informare este posibilitatea exercitarii dreptului de eligibilitate prin incheierea unui nou contract prin negocierea acestuia cu furnizorul actual, resprectiv acceptarea unei oferte-tip publicate de catre acesta, sau schimbarea furnizorului, cu precizarea ca "Lista operatorilor economici, titulari de licenta de furnizare a gazelor naturale" este publicata pe pagina de interne a ANRE. O alta optiune este asigurarea furnizarii gazelor de catre furnizorul actual in baza contractului in vigoare la data de 31 decembrie 2014 si la pretul din oferta propusa de catre acesta, incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai tarziu de data de 31 iunie 2015.

Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial de luni, 27 octombrie. Reamintim ca preturile reglementate au fost eliminate treptat in cazul consumatorilor noncasnici (industriali). In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.