Lituania dispune, de luni, de terminalul flotant de gaz natural lichefiat Independence, spargand astfel de monopolul Gazprom asupra celor trei tari baltice, scrie AFP.

O garda de onoare si cateva sute de persoane fluturand drapele lituaniene au primit in portul Klaipeda de la Marea Baltica vaporul de 294 de metri, inchiriat pentru zece ani de la norvegienii Hoegh LNG.

Terminalul va permite Lituaniei sa cumpere, de anul viitor, de la norvegienii Statoil 540 de milioane de metri cubi de gaze si sa importe ulterior, anual, dupa expirarea la finele lui 2015 a contractului cu Gazprom, pana la 4 miliarde de m3, mult peste cele 2,7 miliarde m3 cumparate de la Rusia anul trecut.

Comisarul european pentru Energie, Gunter Oettinger, a calificat instalarea terminalului flotant la Klaipeda "un mare pas facut de Lituania pentru a diversifica sursele sale de aprovizionare, pentru asigurarea competitivitatii preturilor si garantarea securitatii livrarilor pentru regiune".

Terminalul va oferi si Estoniei si Letoniei posibilitatea de a importa, daca doresc, gaze naturale.

Membre ale Uniunii Europene din 2004, cele trei tari baltice, care numara impreuna 6,3 milioane de locuitori si au fost ocupate de URSS timp de o jumatate de secol pana in 1990, sunt in prezent dependente in intregime de gazul rusesc.