OMV Petrom a inlocuit sistemele conventionale de iluminat din 345 de statii de distributie Petrom cu un nou sistem bazat pe unitati LED (diode emitatoare de lumina), in urma unei investitii de 2,1 milioane de euro. Compania Electromagnetica a fost aleasa ca furnizor al sistemelor de iluminat in urma unei licitatii internationale desfasurate la inceputul acestui an.

"Cresterea eficientei energetice reprezinta un obiectiv important atat pentru noi, la nivel de companie, cat si pentru Romania si Uniunea Europeana, care si-a asumat reducerea consumului anual de energie primara cu 30% pana in 2030. Acest proiect subliniaza preocuparea noastra constanta de a imbunatati performanta energetica a companiei, urmand un model de business responsabil si sustenabil", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare si marketing.

In cadrul celor 345 de statii, sistemul de iluminat clasic a fost inlocuit cu sisteme de iluminat cu LED in magazin, copertine, spalatorie si perimetrul statiilor.

Fata de sistemul traditional de iluminat, acest sistem cu LED genereaza aceeasi luminozitate cu 50-60% mai putina energie, rezistenta ridicata la factori externi (temperatura, umiditate), precum si o durata de viata crescuta.

Potrivit estimarilor companiei, adoptarea tehnologiei LED in 345 de statii de distributie Petrom va genera o reducere cu 50% a consumului de energie pentru iluminat, respectiv scaderea cu 11% a facturii totale de electricitate a fiecarei statii.

O parte din fondurile pentru acest proiect sunt asigurate printr-o Facilitate de Finantare a Eficientei Energetice, o linie de creditare pusa la dispozitia Romaniei de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Uniunea Europeana. Astfel, in urma unei evaluari finale a proiectului de catre BERD, se va elibera o finantare echivaland cu 15% din valoarea totala a investitiei.

Compania are in vedere extinderea proiectului la intreaga retea de statii de distributie Petrom.