Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilot a dezbatut si adoptat marti un raport la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012. Membrii comisiei au hotarat in unanimitate adoptarea proiectului de lege cu amendamente prin care populatia care beneficiaza de energie termica din sistemele centralizate sa nu fie discriminata fata de ceilalti cetateni care utilizeaza gaze naturale pentru consumul propriu, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei.

Aceasta prevedere se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pana in data de 30 iunie 2021, fiind valabila pe toata perioada derularii calendarului de eliminare treptata a preturilor reglementate.

Comisia solicita Departamentului pentru Energie, respectiv ministrului delegat pentru Energie, Razvan Eugen Nicolescu, sa elaboreze hotararea Guvernului privind calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali, in vederea aplicarii imediate a amendamentelor adoptate de comisie, se mai arata in comunicatul de presa. Referitor la declaratiile publice ale ministrului delegat pentru Energie care ataca autonomia si independenta ANRE, membrii comisiei si-au exprimat ingrijorarea fata de o astfel de ingerinta si se delimiteaza de pozitia acestuia, se mai arata in comunicat.

Proiectul de lege urmeaza sa fie votat in plen, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat luni Departamentului pentru Energie sa elaboreze de urgenta un proiect de act normativ prin care sa fie amanata liberalizarea pretului la gazele folosite de CET-urile pentru producerea energiei termice furnizate populatiei. Potrivit ANRE, este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. Potrivit ANRE, in cazul in care CET-urile ar intra pe piata libera, energia termica furnizata populatiei s-ar scumpi cu 28% pana la 38%.