Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat miercuri la inceputul sedintei de Guvern, ca a obtinut acordul Comisiei Europene in vederea amanarii liberalizarii preturilor la gaze utilizate pentru producerea energiei termice furnizate populatiei. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat Departamentului pentru Energie elaborarea unui proiect de OUG prin care sa fie amanata liberalizarea preturilor la gazele achizitionate de CET-uri in vederea producerii de energie termica pentru consumatorii casnici. In caz contrar, energia termica s-ar scumpi de la 1 ianuarie 2015.

"Avem acordul Comisiei Europene si saptamana viitoare vom transpune acest acord intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta", a spus Nicolescu.

Solicitarea ANRE catre Departamentul pentru Energie a starnit o serie de polemici si confuzii. Potrivit ANRE, este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. Potrivit ANRE, in cazul in care CET-urile ar intra pe piata libera, energia termica furnizata populatiei s-ar scumpi cu 28% pana la 38%.