Romania dispune de instalatii de interconectare a conductelor de gaze cu statele Uniunii Europene vecine, insa acestea nu functioneaza la parametrii optimi ceruti de Comisia Europeana, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro, agentul guvernamental la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), Razvan Horatiu Radu, care s-a declarat surprins de rapiditatea cu care executivul comunitar a avansat in procedura de sanctionare a tarii pentru neindeplinirea obligatiilor referitoare tranzitul gazelor in dublu sens. Bruxelles-ul a avansat, miercuri, cu procedurile de infringement impotriva Romaniei pentru modul in care tara impoziteaza veniturile din activitati independente ale persoanelor fizice nerezidente, precum si pentru ca nu a informat Bruxelles-ul asupra deciziei nationale privind asigurarea tranzitului gazelor naturale in dublu sens prin conducte.

"Cauza privind energia este mai veche. Comisia a decis sa ne trimita avizul motivat. Personal, nu ma asteptam sa ne vina chiar acum, noi eram in dialog cu Comisia pe acest subiect. Este vorba despre interconectarea cu statele membre vecine. Practic, interconectarea exista, insa ea nu functioneaza la parametrii optimi ceruti de comisie", a declarat, pentru HotNews.ro, Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental al Romaniei la CJUE.

El a dat asigurari ca Guvernul isi va indeplini obligatiile la timp pentru a nu fi actionat in judecata la CJUE de catre Comisia Europeana.

"Avem doua luni la dispozitie, timp care va fi suficient sa ne permita conformarea deplina cu Regulamentul Uniunii. Sunt convins ca vom reusi sa inchidem aceasta cauza in termenul de doua luni si nu vom fi dusi la CJUE", a mai spus subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

Comisia a solicitat in mod oficial Romaniei sa asigure respectarea deplina a normelor UE in materie de securitate a aprovizionarii cu gaze naturale.

Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii.

In acest scop, statele membre ar trebui sa permita fluxul bidirectional de gaze naturale la nivel transfrontalier si sa pregateasca in prealabil planuri de actiune preventiva si planuri de urgenta. Comisia Europeana a adresat Romaniei un aviz motivat.

Pana in prezent, Romania nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de actiune preventiva si a unui plan de urgenta, asa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale si nici nu a informat Comisia cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirectionale de gaze naturale, reclama CE.

Autoritatile competente din statele membre trebuiau sa adopte planurile de actiune preventiva si planurile de urgenta deja pana la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirectionale de gaze naturale trebuiau sa fie adoptate pana la 3 septembrie 2012.

Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma obligatiilor sale; in caz contrar, Comisia poate decide sa inainteze cauza Curtii de Justitie.

In schimb, agentul guvernamental la CJUE a mentionat ca miercuri Comisia Europeana a decis sa nu mai trimita la Curtea de Justitie a UE patru cauze mai vechi privind Romania, actiuni de infringement pe care Bruxelles-ul le-a clasat.

  • Guvernul sustine ca rezolva problema impozitarii strainilor

Referitor la procedura de infringement privind impozitarea persoanelor fizice straine cu activitati independnete in Romania, agentul guvernamental la Curtea de la Luxemburg da asigurari ca Guvernul se va conforma obligatiilor care ii revin nu numai in cazul persoanelor fizce nerezidente, cat si al persoanelor juridice nerezidente, cu activitati in tara noastra.

"Avem deja un dialog cu colegii de la Ministerul Finantelor si vom gasi solutia optima pentru a rezolva problema nu doar in ceea ce priveste persoanele fizice, ci si cele juridice", a declarat subsecretarul de stat din MAE Razvan Horatiu Radu.

Intr-o procedura de infringement, Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente, a informat executivul comunitar.

Comisia Europeana considera ca ele constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor in cadrul pietei interne.

In prezent, persoanele fizice rezidente care obtin venituri comparabile isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si care nu sunt stabilite permanent in Romania nu pot beneficia de o astfel de deducere si sunt impozitate pe baza veniturilor brute obtinute in Romania.

Comisia sustine ca nu gaseste niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si considera ca aceasta practica este discriminatorie si constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor, conform interpretarii Curtii de Justitie (cauzele C-234/01 Gerritse, C-290/04 FKP Scorpio si C-345/04 Centro Equestre).

Prin urmare, Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele pentru a se conforma legislatiei UE. Solicitarea este adresata sub forma unui aviz motivat. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta acestei chestiuni.