Pretul petrolului a scazut dupa decizia cartelului producatorilor de petrol de a nu reduce productia, in cadrul intalnirii de la Viena. Secretarul general al Opec, Abdallah Salem el-Badri, a declarat ca nu se va incerca stabilizarea preturilor prin reducerea productiei, informeaza BBC.

“Exista un declin al preturilor. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne grabim sa actionam” a declarat acesta.

Dupa anunt pretul barilului de titei a scazut sub 72 de dolari, la nivelul din august 2010.

Cei 12 membri Opec au decis sa mentina productia la 30 de milioane de barili pe zi asa cum au agreat in decembrie 2011.

Preturile petrolului brut au scazut din iunie cu 30 la suta din cauza cererii scazute la nivel global si a cresterii productiei SUA.

Scaderea pretului petrolului a determinat ingrijorarea mai multor membri ai cartelului, acestia avand nevoie de un pret de peste 80 de dolari pe baril pentru a echilibra bugetele guvernamentale.

“Arabia Saudita si statele din Golf pot rezista o vreme” a declarat Simon Wardell, expert pe probleme de energie la Global Insight. “Ele au suficiente resurse financiare pentru a contrabalansa un pret mai mic al petrolului. Isi pot asigura bugetul fara cresterea pretului”.

Analiza: Andrew Walker, Corespondent pe probleme economice(Viena)

Pietele nu s-au asteptat ca OPEC sa faca prea multe la aceata intalnire.

Analistii s-au gandit ca vor reusi sa-si ia un angajament important pentru a taia exesul de productie peste plafonul existent. Dar grupul n-a facut nici macar asta.

Secretariatul Opec prevede ca cresterea productiei non-Opec va depasi cererea de petrol. Asta ar pune presiuni suplimentare pe grup si ar agrava deprecierea preturilor. Acestea sunt vesti bune pentru clientii Opec, dar foarte proaste pentru unii membri precum: Iran, Venezuela si Nigeria. Dar si pentru cei ca Arabia Saudita, care se descurca cu aceste preturi, vine un moment cand situatia devine inconfortabila.

Amenintarea fracturarii

Analistii sugereaza ca strategia mentinerii volumului de productie poate avea ca tinta pastrarea dominatiei pe piata energiei in fata cresterii productiei de petrol obtinut prin fracturare in SUA.

Explozia metodei fracturarii a fost unul din factorii declinului pretului titeiului. Dar pe masura ce pretul titeiului scade, fracturarea devine mai costisitoare.

Daca preturile petrolului sunt mentinute la nivel scazut pentru o perioada, ar putea plafona productia prin fracturare pe termen lung. Asadar mentinerea preturilor la nivel mic ar putea sa faca sens pentru Opec. “Sauditii vor ca Opec sa ramana important”, a precizat analistul Phil Flynn, inainte de incheierea intalnirii de la Viena. “Singura modalitate imaginata de ei este sa tina sub control pruductia prin fragmentare din SUA”.

Opec produce o treime din titeiul mondial. Arabia Saudita este cel mai mare producator din cadrul Opec.