Amanarea liberalizarii preturilor la gazele achizitionate de CET-uri pentru producerea energiei termice livrate populatiei a constituit motiv de disputa, in plenul Camerei Deputatilor, intre ministrul pentru Energie Razvan Nicolescu si deputatul PSD Iulian Iancu. Cei doi au avut un schimb de replici, Nicolescu aratand ca nicidata nu s-a pus problema cresterii pretului energiei termice in 2015, iar Iancu a spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul", informeaza Mediafax.

Niciodata nu s-a pus problema in Romania sa fie altfel decat centralele de apartament sa aiba acelasi regim ca si centralele de cogenerare, niciodata nu s-a pus problema in Romania ca preturile la energie termica sa creasca incepand cu 1 ianuarie 2015. In Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preturile la energia termica valabile pentru anul 2015 conform metodologiei in vigoare care tine cont de preturile la combustibil din anul 2013 si anul 2014. Niciodata nu s-a pus aceasta problema de a creste preturile la energie termica, niciodata nu a existat acest risc¬, a afirmat Nicolescu.

In replica, Iulian Iancu a spus ca este necesara amendarea Ordonantei 35 pentru a nu se ajunge la cresterea preturilor la energie termica in 2015, iar interventia ministrului delegat este ¬o interventie mincinoasa¬.

"Putin mai inainte, prin vocea ministrului delegat, ati auzit ca nu era nevoie de nicio interventie legislativa intrucat, prin Monitorul Oficial, preturile pentru energia termica pentru anul viitor erau deja stabilite de catre ANRE si in consecinta nu exista niciun risc de crestere de la 1 ianuarie 2015. As vrea sa sanctionez de la aceasta tribuna in modul cel mai dur o astfel de interventie mincinoasa pentru ca este o interventie, pe de o parte, periculoasa, pe de alta parte, sfideaza Parlamentul Romaniei. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postarile domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupti, s-a terminat cu jaful", a spus Iancu.

Disputa a aparut la introducerea unor amendamente la Ordonanta de urgenta 35/2014 care vizeaza cresterea trasparentei pe piata gazelor naturale din Romania. Comisia de Industrii din Camera Deputatilor, condusa de Iulian Iancu, a introdus cateva amendamente prin care se amana pana in iunie 2021 liberalizarea preturilor la gazele achizitionate de catre CET-uri. Initial, Guvernul, prin Departamentul pentru Energie, ar fi trebuit sa elaboreze un proiect de Ordonanta in acest sens, insa Camera Deputatilor a fost mai rapida si a introdus aceste amendamente.

"Pentru ca nu este de admis, vreau sa va spun ca Monitorul Oficial, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune in pericol toti producatorii de energie termica pentru ca, in acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni si ca atare stabileste un pret, dar trebuie sa ia in calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie, daca nu intervenim astazi, este de crestere a pretului gazelor cu 40%. De aceea, noi, astazi, prin amendarea legii, ne adresam consumatorului casnic, ne adresam producatorului de energie termica si corectam aceasta situatie, dand posibilitate consumatorilor casnici sa aiba acelasi regim nediscriminatoriu si in continuare. De aceea este important sa avem o abordare sincera transparenta si sa evitam o abordare de distorsionare a adevarului", a spus Iancu, potrivit Mediafax.

Reamintim ca ANRE a solicitat saptamana trecuta Departamentul pentru Energie sa elaboreze un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru CET-uri. Potrivit ANRE, era necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire.