Ministrii energiei din Romania, Bulgaria si Grecia au semnat luni o declaratie comuna pentru dezvoltarea unui coridor pentru gaze. Potrivit declaratiei semnate din partea romana de ministrul energiei Razvan Nicolescu, va fi realizata conectarea sistemelor de gaze din Romania, Bulgaria si Grecia, construindu-se un asa numit "coridor vertical". Reprezentantii statelor membre si vicepresedintele Maros Sefcovic au salutat, in cadrul unei intrevederi, intelegerea dintre Romania, Bulgaria si Grecia, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Reprezentantii Austriei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Italiei, Romaniei si Sloveniei, precum si vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic s-au intalnit luni pentru a discuta despre prioritatile Europei Centrale si de Sud-Est in domeniul infrastructurii de gaz. In cadrul intalnirii a fost discutat si anuntul Rusiei de a opri proiectul South Stream. Toti cei prezenti la intalnire au fost de acord ca Uniunea Europeana trebuie sa ramana ferm angajata in obiectivul privind diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu gaze.

Integrarea pietelor de gaze si diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale va necesita construirea infrastructurii necesare. Acest lucru poate fi realizat prin punerea in aplicare a proiectelor regionale cheie: terminale LNG, conexiuni la coridorul sudic al gazelor, exploatarea zacamintelor din Marea Neagra si Marea Mediterana, imbunatatirea interconexiunilor in regiune, in special intre Bulgaria si tarile vecine etc. De asemenea, dezvoltarea unor noi rute ar putea contribui la sporirea securitatii aprovizionarii in regiune.

In acest context a fost salutat intelegerea dintre Romania, Bulgaria si Grecia.