Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la inceputul anului trecut si care urmau sa fie aplicabile doar pana la sfarsitul acestui an vor fi pastrate de Guvern inca un an, pana la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amanarii introducerii unui nou sistem de redevente, anunta Mediafax.

Decizia a fost luata de Guvern in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, presedintele Traian Basescu cerand anterior si majorarea acestor impozite.

La inceputul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile pana la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval in care ar fi urmat sa fie stabilit un nou sistem de redevente, cel actual fiind valabil pana in ianuarie 2015.

Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport si distributie, cuprins intre 0,85 lei si 0,1 lei/MWh.

A fost aplicat si un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute de catre companii ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, precum si un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

La sfarsitul acestui an, Guvernul a decis insa sa mentina sistemul de redevente si pentru anul viitor, astfel ca va prelungi cu un an si perioada de valabilitate a acestor impozite.

In cazul activitatilor de monopol, mentinerea impozitului este argumentata de Guvern, in actul normativ, si prin necesitatea asigurarii fondurilor pentru cofinantarea proiectelor de investitii finantate din fonduri europene, in conditiile in care activitatile cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale, respectiv prestarea serviciilor de distributie si transport energie electrica si gaze naturale, sunt caracterizate prin profitabilitate avand in vedere lipsa concurentei.

Guvernul estimeaza ca anul viitor va incasa 245,6 milioane lei din impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, 743,2 milioane lei din impozitul pe veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si 114,6 milioane lei din impozitul pe veniturile obtinute din exploatarea resurselor naturale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca redeventele nu pot fi modificate, ele fiind calculate in functie de marimea zacamantului si dupa o metodologie extrem de complicata, dar a explicat ca Ministerul de Finante poate modifica alte doua taxe care expira la 1 ianuarie 2015.

"Mai sunt doua taxe, una este suprataxa pentru gaze, generata de liberalizarea pretului la gaze pentru industrie si a doua este taxa pentru resurse minerale. In mod normal aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astazi cum mentine redeventele. Nu redeventele le mentine, ca astea sunt in lege, nu are cum sa umble la ele fara acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie. Guvernul le poate mentine numele si sa le mareasca, pentru ca taxele sunt problema Guvernului, se aplica tuturor, fara sa fie nevoie sa negocieze cu ei sau poate anula cele doua taxe si sa instituie o alta taxa care sa le inglobeze pe amandoua si sa mai puna si ceva peste pentru a creste veniturile bugetului", a spus Basescu.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.