Reducerea preturilor la energie incurajeaza consumul in Statele Unite si actioneaza ca o reducere a impozitului pentru consumatorii americani, a afirmat joi secretarul Trezoreriei, Jack Lew, citat de AFP.

Participand la o conferinta organizata de New York Times/DealBook la New York, Lew a declarat ca preturile reduse la petrol actioneaza "ca o reducere de impozite".

"Pe termen scurt, vedem economia Statelor Unite care creste cu un ritm care se accelereaza si preturile mai reduse ale energiei vor incuraja cererea consumatorilor si increderea lor", a spus secretarul Trezoreriei, in aceste declaratii difuzate de televiziunea CNBC.

Din octombrie, pretul la benzina in Statele Unite a scazut sub 3 dolari pe galon (3,8 litri) pentru prima oara in ultimii patru ani.

Potrivit unui studiu IHS Global Insight, o gospodarie americana medie ar putea economisi anul viitor pana la 750 de dolari gratie reducerii pretului energiei.

Departamentul Comertului a anuntat joi ca vanzarile in detaliu au crescut cu 0,7% in noiembrie, la inceputul sezonului vanzarilor de final de an. Este cea mai robusta crestere din ultimele opt luni.

Preturile reduse la carburanti sunt generate in principal de boom-ul productiei de petrol si gaz de sist in Statele Unite, calificata de secretarul Trezoreriei dreptu un "succes".