​Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra in insolventa in scurt timp, fiind deja inregistrat un dosar la Tribunalul Hunedoara. Gerom International SA, companie producatoare de utilaje miniere, a cerut pe 17 decembrie 2014, la Tribunalul Hunedoara, in calitate de creditor, insolventa CE Hunedoara, potrivit informatiilor de pe portalul instantelor de judecata. Termenul de judecata nu a fost inca stabilit. Reamintim ca CE Hunedoara, societate cu 7.000 de angajati, din care multi mineri din Valea Jiului, se afla intr-o situatia economica foarte dificila. In luna octombrie, HotNews.ro arata ca situatia este atat de dificila, incat dupa alegeri, la inceputul acestui an, este posibil sa intre in insolventa.

Viitor sumbru pentru mineritFoto: HotNews.ro
  • UPDATE Potrivit reprezentantilor Gerom, a fost solicitata insolventa CE Hunedoara pentru neplata facturilor conform conditiilor contractuale. "Suma totala de plata la data de 5 ianuarie 2015, este de 5.681.147 RON. Aceasta suma reprezinta contravaloarea utilajelor si echipamentelor miniere fabricate si livrate de catre GEROM", a precizat pentru HotNews.ro Mihael Melczer, CEO Gerom International.

Procedura insolventei ar fi demarat cu mai multe luni in urma, insa fiind an electoral, a fost prelungita agonia. Mai mult, Guvernul a intervenit prin adoptarea unor acte normative care sa permita societatii sa mai functioneze si in aceasta iarna. Guvernul Ponta incearca, astfel, sa evite orice forma de protest din partea minerilor, fiind stiut faptul ca zona Vaii Jiului este o adevarata bomba sociala care sta sa explodeze oricand.

  • Context Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.

De altfel, situatia dezastruoasa de la Complexul Energetic Hunedoara este recunoscuta chiar de Departamentul pentru Energie intr-un document oficial. "Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confrunta cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua sa functioneze pe o perioada rezonabila de timp, ca urmare a scaderii cererii de energie. Riscul de rata a dobanzii este semnificativ, in condittiile in care societatea are contractate credite de cca. 350 mil lei iar pentru asigurarea in totalitate a contribtiei partii romane la finantarea proiectului Centrala Electrica Paroseni va fi contractata, in viitorul apropiat, de catre MFP, suma de 14.700.000 euro, aceasta suma urmand a fi subimprumutata societatii printr-un Acord de Imprumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piata este ridicat in contextul in care exista o nesiguranta cu privire la strategia de dezvoltare economica. In acest context, societatea a luat masuri de monitorizare constanta a lichiditatii, pentru rationalizarea cheltuielilor si monitorizarea zilnica a fluxurilor de trezorerie", se arata in raportul privind evolutia si performanta activitatii de actionariat la regiile autonome si societatile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie in anul 2013.