Seful grupului petrolier rusesc Lukoil a afirmat vineri ca pretul barilului de petrol, care a pierdut deja peste jumatate din valoare din iunie 2014, ar putea cadea pana la 25 de dolari, scrie AFP.

Vagit Alekperov, CEO al LukoilFoto: Hotnews

"Poate cadea pana la 25 de dolari", a declarat Vaghit Alekperov, citat de agentiile rusesti. Directorul general al numarului doi al sectorului din Rusia apreciaza ca piata petrolului va ramane volatila tot anul.

Cotatia petrolului a cazut in aceasta saptamana la cel mai redus nivel din ultimii sase ani, in jurul pragului de 45 de dolari pe baril. Aceasta degringolada a antrenat desfiintari de locuri de munca in sector si abandonarea unor proiecte mai putin rentabile.

In Rusia, unde majoritatea veniturilor bugetare provine din petrol si gaze, fenomenul, care se adauga la sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana, a antrenat o devalorizare masiva a rublei.

Daca aurul negru se mentine la acest nivel, autoritatile rusesti au avertizat ca tara va suferi un puternic deficit bugetar si o cadere a produsului intern brut care ar putea ajunge la 5% in acest an.