O analiza a companiei de consultanta A.T. Kearney indica faptul ca, in lipsa unei abordari proactive din partea Guvernului, cererea de energie electrica din Romania este de asteptat sa stagneze pana in 2025 (cu o crestere mai mica de 1% pe an). Pentru a creste cererea, economiile de succes isi construiesc sistemul energetic pe un plan competitiv de dezvoltare a industriei, insa acesta lipseste in Romania, se mai arata in studiul efectuat la cererea Fondului Proprietatea.

Romania are suficienta capacitate de productie pentru a satisface cererea prognozata pana in 2025, dar functioneaza cu costuri ineficiente. In prezent, pretul energiei electrice este distorsionat de subventii si de ineficientele sectorului de productie al energiei electrice.

Estimarile arata ca aceste subventii si ineficiente (costul de exploatare al carbunelui, supracompensarea energiilor regenerabile) conduc la o crestere a costului energiei cu aproximativ 24% pentru economia tarii, se mai arata in studiu.

Integrarea recenta a pietei de energie electrica din Romania cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia aduce atat provocari, cat si oportunitati. "Pe de-o parte, Romania va fi provocata sa elimine treptat unitatile sale ineficiente, generand costuri irecuperabile. Pe de alta parte, se poate profita de aceasta oportunitate pentru remodelarea parcului de capacitati de productie in vederea propulsarii Romaniei catre pozitia de exportator net competitiv", explica Michael Weiss, Partener la firma de consultanta A.T. Kearney.

Pe baza costului de intrare prognozat in functie de sursa de energie, se estimeaza ca sursele regenerabile vor fi cele mai atractive pentru investitori pana in 2025, daca se pastreaza nivelul actual de subventionare. Cu toate acestea, schema de suport ofera deja supracompensare si ar trebui revizuita pentru a minimiza riscul investitiilor oportuniste si impovararea consumatorilor.

Cu niveluri de suport corect dimensionate, energiile regenerabile, in special biomasa, pot juca un rol importat in cresterea eficientei costurilor in sectorul energetic.

In plus, unitatile de mici dimensiuni, cu generarea si consumul integrate local (panouri solare, biomasa pentru consum propriu) sunt o solutie mai potrivita decat unitatile de productie mari (carbuni, nucleare) pentru a indeplini criteriile investitorilor si cererea sistemului energetic, avand o flexibilitate mai ridicata si costuri de retea/pierderi mai reduse.

Pentru satisfacerea nevoilor de investitii pana in 2025, Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei si guvernul roman ar trebui sa asigure un cadru de piata axat pe transparenta, predictibilitate, consecventa si competitivitate. "O strategie energetica integrata la nivel national, complementara strategiei economice, este esentiala pentru cresterea sectorului energetic si ar trebui sa abordeze chestiuni precum increderea scazuta din partea investitorilor si taxele necompetitive. Mai mult, privatizarile sunt esentiale pentru a atrage in continuare finantari si investitii si pentru a reduce povara asupra bugetului de stat", a precizat Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.