Congresul SUA a aprobat, miercuri, construirea conductei de petrol Keystone XL dintre Canada si Statele Unite ale Americii, dar presedintele Barack Obama ameninta ca va bloca proiectul folosindu-si dreprul de veto, potrivit AFP.

Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, a adoptat cu 270 de voturi pentru si 152 contra proiectul de lege care autorizeaza proiectul transfrontalier Keystone XL, proiect contestat puternic de catre ecologisti si de cei mai multi deputati democrati din motive ce tin de protectia mediului. Obama a afirmat ca nu va da unda verde proiectului atat timp cat nu se va stabili ca nu are impact asupra mediului, una dintre prioritatile mandatului sau.

Imensul proiect al societatii TransCanada, sustinut puternic de Ottawa, nu depinde in mod normal de autorizarea Congresului ci este de resortul administratiei. Dar, la mai bine de zece ani de la cererea initiala, executivul american nu si-a spus inca punctul de vedere.

Propus in 2008, oleoductul ar urma sa aduca petrolul din provincia Alberta, in vestul canadian, spre rafinariile americane din golful Mexic, in Texas.