​Complexul Energetic Oltenia se afla intr-o situatie extrem de dificila, inregistrand in 2014 pierderi de sute de milioane de lei, motiv pentru care conducerea societatii a decis sa reduca din cheltuielile cu personalul. Insa, chiar si cu aceste reduceri de cheltuieli, 2015 nu se anunta un an mai bun, lucru recunoscut de directorat intr-un comunicat de presa. "Nu exista garantii ca se va putea vinde cantitatea de energie necesara pentru asigurarea veniturilor", se arata in comunicat. Precizam ca sindicatele ameninta cu noi proteste de amploare in conditiile in care peste 5.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia au participat la un miting in centrul municipiului Targu Jiu. Reamintim ca directorul general al societatii, Laurentiu Ciurel, este urmarit penal in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia sustin ca printre cei vinovati de crearea acestei situatii sunt producatorii de energie regenerabila. Adica, acestia au produs cantitati mari de energie, iar CE Oltenia nu a mai avut loc pe piata cu un pret bun. Directorii CE Oltenia mai spun ca in 2015 cea mai mare problema este achizitia de certificate de emisii de dioxid de carbon care ar costa circa 500 de milioane de lei.

"Complexul Energetic Oltenia traverseaza o perioada extrem de dificila datorita aparitiei pe piata, in perioada 2011-2013, a unei mari cantitati de energie produsa din surse regenerabile. Cea mai mare problema, in anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 milioane lei pentru achizitia certificatelor de CO2 . Aceasta obligativitate a aparut dupa anul 2013. Daca in 2013 si 2014 certificatele au fost cumparate cu preturi intre 2€ si 5€, in 2015 pretul mediu este de cca. 8€/certificat. Neachizitionarea acestor certificate duce la oprirea activitatii termocentralelor", se arata in comunicatul CE Oltenia.

In opinia directorilor CE Oltenia, singura solutie pentru a face fata acestei cheltuieli este restructurarea companiei. Decizia privind restructurarea companiei este vine in contradictie cu cea a premierului Victor Ponta. Acesta a anuntat, luni, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca sunt "doua puncte in care nu ne-am inteles cu FMI", o noua runda de negocieri urmand sa aiba loc in luna aprilie. Primul ministru a anuntat ca scrisoarea cu FMI nu a fost semnata din cauza ca "nu am fost de acord sa bagam in restructurare Combinatele energetice Oltenia si Hunedoara.

Cum vede CE Oltenia restructurarea companiei:

  • externalizarea carierei Berbesti (cca.1000 persoane);
  • incetarea raporturilor de lucru pentru 1300 de salariati care indeplinesc conditiile de pensionare pana la 01.06.2017;
  • incetarea raporturilor de munca pentru 250 de salariati de la Sucursala Braila;
  • incetarea raporturilor de munca cu alti 450 de salariati, conform unor criterii stabilite

Salariatii concediati pot beneficia de indemnizatie de somaj si de venit de completare in cuantum de 1700 lei lunar, pentru o perioada de doi ani. In aceste conditii, s-ar putea pastra pentru salariatii ramasi un castig lunar brut salarial de 3527 lei, adica 97,2 % din castigul anului 2014, de 3629 lei.

Nici prime de vacanta nu se vor mai acorda, ci doar vouchere de vacanta, adica cupoane turistice in valoare de circa 1000 lei. In schimb, Directoratul propune ca, in locul acestei prime, fiecarui salariat sa i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o suma mai mica, iar cu diferenta sa se solutioneze dezechilibrele din sistemul de salarizare.

Compania nu mai poate suporta, de asemenea, un concediu mediu de 34 de zile lucratoare, fiind, in acest fel, nevoita sa cumpere lucrari pe care le pot face angajatii proprii, in conditiile in care exista un excedent de angajati. Se propune, deci, ca suplimentarea concediului legal sa fie de maxim 3 zile, se mai arata in comunicat.

Prin restructurarea propusa mai sus, in limitele castigului mediu brut salarial de 3527 lei, se poate mentine valoarea sporurilor si a altor bonificatii aferente fondului de salarii: spor de cariera, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente.

De asemenea, vor fi desfiintate functiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi platiti in conditiile legii.

Este stiut faptul ca la CE Oltenia, managementul este politic, directorul general, Laurentiu Ciurel, fiind un fost vicepresedinte PSD Gorj, un apropiat al premierului Victor Ponta. Ciurel Laurentiu este de neclintit chiar daca tocmai a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.