De la 1 ianuarie 2015, piata gazelor a devenit integral liberalizata pentru consumatorii non-casnici, insa chiar daca este iarna, pana in prezent, preturile din piata libera nu par sa difere semnificativ fata de preturile reglementate de la farsitul lui 2014, se arata in raportul "Liberalizarea pietei de gaze: mai multe oportunitati decat riscuri", lansat marti de Expert Forum. "Liberalizarea pentru consumatorii non-casnici, cei 170.000 de IMM-uri, a fost un real succes: preturile nu au crescut dincolo de ultimul nivel al preturilor reglementate, aproape 12% dintre consumatori si-au schimbat furnizorul, si inca 30% si-au renegociat contractele. Este enorm: in alte tari, rata de schimbare a furnizorilor este de doar 3-4% pe an", este una dintre principalele concluzii din raport.

Potrivit acestuia, liberalizarea pentru consumatorii casnici se poate face gasind o solutie tintita clar pentru consumatorii cei mai saraci: exista resurse pentru asta. Actualul sistem de preturi reglementate redistribuie de fapt subventia tocmai catre cei mai bogati consumatori. Cei mai bogati 20% dintre consumatorii casnici primesc 38% din subventie, in timp ce cei mai saraci 20% din populatie beneficiaza de doar 6% din subventie!

O alta idee principala din raport este ca daca se dorea, se putea face liberalizarea integrala a pietei inca din 2007 incoace. Nu s-a facut din cauza ca s-a dorit subventionarea marilor consumatori industriali din industria chimica si de ingrasaminte. Daca se facea liberalizarea, doar din dividendele suplimentare la bugetul statului sau dintr-un impozit pe veniturile suplimentare din dereglementarea pietei de gaze, aplicat pe producatori, am fi avut bani suficienti cat sa acoperim chiar toata cresterea de pret pentru consumatorii casnici

Expert Forum a mai demonstrat si ca preturile au crescut chiar fara liberalizarea pietei: de pilda, in 2014, tarifele de distributie au crescut cu 30-40%, tarifele de retea reprezentand 30-35% din pretul final la consumator.

In raport se mai arata ca o piata liberalizata inseamna ca iti vei putea schimba furnizorul de gaze exact ca pe operatorul de telefonie. Nu conteaza ca gazul vine prin retea: tarifele de retea sunt reglementate, administratorii retelelor sunt obligati sa asigure accesul oricarui producator si furnizor de gaze. Iti vei putea alege furnizorul si sursa gazului.

Pentru ca consumatorii sa se bucure de beneficiile unei piete liberalizate, trebuie sa avem acces la cat mai multe surse si rute de conectare. Adica e nevoie de investitii in retele, interconectori cu tarile din jur, o bursa functionala de gaze asa cum exista, deja, pentru energia electrica, se mai precizeaza in raportul Expert Forum.