Liberalizarea preturilor la gaze pentru consumatorii casnici ar putea fi facuta din 2015 in trepte anuale si nu trimestriale ca pana acum. Astfel, in 2015 ar putea avea loc o singura scumpire a gazului pentru populatie, insa semnificativa, nu patru mai mici. "Am considerat ca este mai bine sa facem o crestere pe an, in aprilie, ca atunci nu exista consum ridicat, iar prima factura care va avea pretul ridicat va fi in decembrie pentru luna noiembrie", a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei dezbateri organizate marti de Expert Forum. Acesta nu exclude ca in 2015, pretul la gazele din productia interna pentru populatie sa creasca cu 7%, in luna aprilie sau in iulie.

In urmatorii ani, cresterile ar putea sa fie cu cate 5%. "Avem de facut un salt de la 53,3 de lei MWh (n.red. cat este in prezent) la aproximativ 85 de lei. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care sa il impartim pe o perioada de trei ani, ceea ce ar duce in preturile finale la influente de ordinul a 7% in 2015 si cate 5% in 2016 si 2017, iar in 2018 sa incheiem liberalizarea, la 85-90 de lei MWh", a spus Havrilet. In functie de cat vor fi preturile la gazele din import, este posibil ca acest calendar sa se intinda pana in 2021.

Pentru cresterea de pret este necesara o Hotarare de Guvern. Deocamdata, este in vigoare un act normativ care a inghetat pretul gazelor din productia interna destinata consumatorilor casnici la 53,3 lei/MWh pana in luna iulie.

Reamintim ca autoritatile romane nu s-au inteles cu reprezentantii FMI pe tema liberalizarii preturilor la gaze, in cadrul discutiilor care au avut loc la inceputul lunii februarie. "Continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze inseamna cresterea pretului la gaze (...)Solicitarea FMI se referea la o crestere de la 1 aprilie de la 53,3 lei la 62, destul de abrupta, pe care o consideram nesustenabila", a declarat premierul Victor Ponta pe 9 februarie, dupa intalnirea cu reprezentantii delegatiei FMI. Acesta a precizat ca a ramas ca pana in aprilie, Guvernul sa vina cu o propunere de calendar sustenabila.