Complexul Energetic Hunedoara se confrunta pentru a doua oara in acest an cu o cerere in instanta de intrare in insolventa. Pe 18 martie, Tribunalul Hunedoara va judeca cererea firmei Multigama Tech SRL, in calitate de creditor, de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. O alta companie care ceruse insolventa din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei a fost firma GEROM SA. Pe 4 februarie ar fi trebuit sa fie judecata cererea, insa creditorul a renuntat brusc la proces. Aceasta renuntare ar putea avea legatura cu faptul ca Ministerul Energiei nu este de acord cu intrarea companiei in insolventa. Intrebat cum poate opri ministerul cererile de insolventa, ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca "prin discutii".

"Asa cum le-am oprit si pana acum. Prin discutii (n.red. creditorii)", a spus Gerea intrebat cum opreste cererile de insvolventa, avand in vedere ca deciziile privind insolventa se iau in instanta.

"Nu putem sa luam masuri imediate, precum insolventa si divizari, fara o analiza serioasa a ceea ce se intampla acolo, prvind posibilitati de salvare", a spus Gerea in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Acesta a precizat ca in cadrul unor discutii pe care le va avea luni la Bruxelles, va solicita acordarea unor ajutoare pentru Complexul Energetic Hunedoara la achizitionarea de certificate de emisii de dioxid de carbon.

  • UPDATE In schimb, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu considera ca piederile uriase de la Complexul Energetic Hunedoara, 1 miliard in 2014, pot fi considerate ajutor de stat. "Nu va fi usor sa convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce la 300 si ceva de lei/MWh, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei", a spus Chiritoiu.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.