Consiliul Concurentei a reusit sa finalizeze ancheta sectoriala derulata pe piata energiei electrice din Romania, o analiza asteptata de mai multi ani. In urma finalizarii anchetei, Consiliul Concurentei recomanda companiilor din domeniu sa investeasca in diversificarea tehnologiilor de producere a energiei electrice pentru a deveni mai flexibile in livrarea energiei si, implicit, mai competitive. In privinta transportului energie electrice (inclusiv distributia), Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National. Studiul a condus la declansarea unei investigatii avand ca obiect contractele pe termen lung incheiate de catre SC Hidroelectrica SA pe piata de energie electrica din Romania.

  • Vezi documentul atasat

Consiliul Concurentei recomanda introducerea unor instrumente financiare specifice acestor piete (ex. contracte pentru diferenta, contracte cu optiune) care sa ajute operatorii sa isi gestioneze riscurile financiare generate de eventualele neconcordante ce pot aparea la un moment dat intre cerere si oferta. De asemenea, Consiliul Concurentei considera ca o mai mare flexibilitate in functionare (mix de surse de producere/tehnologii) ar avantaja producatorii interni in fata concurentilor europeni, in perspectiva unei piete regionale, si, ulterior, a unei piete unice comunitare.

In Romania, companiile folosesc preponderent cate o singura sursa primara pentru producerea energiei electrice (apa, carbunele, combustibilul nuclear, pacura, gazul natural, vantul, biomasa), in timp ce alte companii europene folosesc un mix de tehnologii ceea ce le asigura o functionare optima. Ca urmare, autoritatea de concurenta recomanda companiilor din domeniu sa investeasca in diversificarea tehnologiilor de producere a energiei electrice pentru a deveni mai flexibile in livrarea energiei si, implicit, mai competitive.

Consiliul Concurentei subliniaza importanta asigurarii independentei companiilor proprietatea statului si considera ca este necesara realizarea unei delimitari intre rolul de actionar si cel de administrator al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri cu privire la companiile din sectorul de producere a energiei electrice.

In privinta transportului energie electrice (inclusiv distributia), Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National.

La nivelul Romaniei cele doua componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice in retea si tariful de extragere a energiei electrice din retea, sunt reglementate diferentiat pe zone geografice distincte. Astfel, exista 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere in retea este diferit, iar pentru componenta de extragere exista un numar de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.

Un astfel de mecanism ar putea fi justificat in conditiile in care operatorul de transport, Transelectrica, doreste sa incurajeze investitiile in una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a mentine siguranta si eficienta retelei pe termen lung. Analiza Consiliului Concurentei arata, insa, ca in aceste zone geografice nu au fost realizate investitii in noi unitati de producere/ consum. Consiliul Concurentei recomanda realizarea unor analize in vederea schimbarii modelului de tarifare a activitatii de transport a energiei electrice.

Comparativ cu celelalte state europene, in anul 2012, productia neta de energie electrica a pozitionat Romania pe locul 14, alaturi de Grecia. Productia neta de energie electrica inregistrata la nivel national a reprezentat aproximativ 1,7% din productia de energie electrica inregistrata la nivelul Europei. Totodata, a reprezentat 9,06% din cantitatea de energie electrica produsa la nivelul Germaniei, 9,95% din cea produsa la nivelul Frantei, respectiv 15,52% din productia de energie electrica a UK si 18,65% din cea a Italiei.

In acest context, sunt relevante pozitiile detinute de marile grupuri producatoare de energie electrica la nivel european in previzionata implementare a pietei unice de enegie electrica la nivelul Europei.

Astfel, potrivit informatiilor disponibile pe adresele web ale companiilor, grupul E.On are o capacitate instalata de cca 61.090 MW, grupul RWE de cca. 51.977 MW, grupul de cca. 140.400 MW, grupul GDF de 113.700 MW, grupul CEZ de 15.199 MW, grupul Enel de cca. 69.000 MW, in timp ce capacitatea instalata totala inregistrata la nivelul Romaniei in 2014 era de 24.073,91 MW.

"La nivel national consumul de energie electrica a inregistrat, in perioada 2011 - 2014, o scadere continua, iar pentru perioada imediat urmatoare se apreciaza ca acest trend descrescator se va stabiliza. Cu toate acestea, chiar daca luam in considerare scenariul favorabil, consumul de energie electrica inregistrat in Romania va ajunge, cel mai devreme in anul 2017, la nivelul celui inregistrat in anul 2011. Asadar, luand in considerare prognozele de consum realizate de operatorul de transport, se apreciaza ca, pana in anul 2020, consumul de energie electrica la nivel national nu va inregistra o crestere accelerata", se arata in analiza Consiliului Concurentei.

In Romania, pretul energiei electrice pentru populatie este reglementat, ceea ce a determinat mentinerea unui nivel redus comparativ cu alte state europene. Astfel, in 2013 Romania se situa printre statele cu cele mai scazute preturi la energia pentru consumatorii casnici, aflandu-se pe locul 8 cu 0,128 euro/kWh, la polul opus cu cele mai mari preturi aflandu-se Danemarca cu 0,294 euro/kWh si Germania cu 0,292 euro/kWh.

In cadrul anchetei sectoriale pe piata energiei electrice din Romania, Consiliul Concurentei a solicitat informatii de la:

  • 170 companii care detin licenta de producere a energiei electrice;
  • 180 companii care detin licenta de furnizare a energiei electrice;
  • 8 companii care detin licenta de distributie a energiei electrice

Studiul este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile si poate fi consultat pe site-ul institutiei la www.consiliulconcurentei.ro