Explicatia facturilor uriase la curent: Cum inghit companiile de distributie jumatate din banii platiti de populatie pentru energia electrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 5 martie 2015, 15:17 Economie | Energie


Reteaua electrica, mult prea scumpa
Foto: AGERPRES
 documente
(06 Mar 2015) PDF, 1MB
Ponderea costurilor de operare a retelelor electrice in pretul total al energiei platite de populatie este uriasa, fapt confirmat de doua rapoarte prezentate in aceasta saptamana, unul realizat de BCR, iar celalalt de Consiliul Concurentei. Sunt bani care se duc la distribuitori si transportator (Transelectrica), acestia profitand de monopolul natural pe piata si de faptul ca au o activitate reglementata. Si chiar daca la nivelul de trai, Romania se situeaza printre ultimele locuri in UE, la cheltuielile cu transportul si distributia se afla printre primele. Studiul BCR arata ca tarifele de distributie si furnizare reprezinta 49% din pretul energiei platite de consumatorii casnici, iar transportul 5%. In schimb, investigatia de piata realizata de Consiliul Concurentei arata ca ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2013 de 58%, exceptand taxele. Culmea este ca tot distribuitorii sunt cei nemultumiti. Acestia vor sa dea in judecata reglementatorul de energie pentru ca le-a redus pentru 2015 rata reglementata a rentabilitatii de la 8,5% la 7,7%. Adica, le-a mai redus din profitul garantat.

Aceasta pondere este greu de justificat mai ales ca distribuitorii nu se pot lauda cu investitii serioase in retele. Principalii distribuitorii sunt: Electrica, ENEL, CEZ si E.ON.

Ce arata studiul BCR: Tarifele de distributie si furnizare au o pondere de 49% din pret, transportul are 5%, iar serviciile de sistem -3% in pretul final platit de consumatorul casnic. La consumatorii industriali situatia e mai blanda, in sensul ca ponderea distributiei si furnizarii reprezinta 22%, iar transportul- 8%, iar serviciile de sistem-5%. Vezi documentul atasat

Ce arata investigatia Consiliului Concurentei: In raport cu celelalte state din Uniunea Europeana, costurile de operare a retelelor inregistreaza un nivel ridicat in Romania in raport cu pretul de comercializare al energiei electrice. Astfel, pentru consumatorii casnici, care sunt preponderent conectati la reteaua de joasa tensiune, ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2011 de cca. 62% din costurile totale cu energia electrica inregistrate (exceptand taxele), Romania clasandu-se astfel pe penultimul loc intre statele membre (dupa ce in anul 2010 s-a situat chiar pe ultimul loc). In anul 2013 se constata o usoara scadere a ponderii costurilor de operare a retelelor in costurile totale cu energia electrica, acestea inregistrand un nivel cca. 58%, insa nu s-a determinat daca aceasta scadere a ponderii costurilor de operare este datorata cresterii preturilor energiei electrice in anul 2013 (in raport cu anul 2011) sau eficientizarii operarii retelelor.

Cu toate acestea, tinand seama de faptul ca la nivelul Romaniei atat tarifele de transport, cat si cele de distributie au crescut, se poate aprecia ca scaderea ponderii costurilor de operare a retelelor este cauzata in principal cresterii pretului total platit de consumatorii casnici. De asemenea, avand in vedere dispersia liniilor electrice pe teritoriul tarii, relativ limitata ca intindere in raport cu alte sisteme electroenergetice de dimensiuni mai mari sau cu un nivel declarat al congestiilor mai ridicat, se apreciaza drept oportuna o analiza aprofundata a costurilor retelelor de transport/distributie.

Pentru consumatorii industriali, care sunt preponderent conectati la retelele de inalta si medie tensiune, ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2011 de circa 36% din costurile totale cu energia electrica inregistrate (exceptand taxele), Romania clasandu-se astfel pe locul 20 intre statele membre.
In anul 2013 se constata o usoara crestere a ponderii costurilor de operare a retelelor in costurile totale cu energia electrica, acestea inregistrand un nivel de cca.
40%. Se presupune ca aceasta crestere este realizata pe fondul unei fluctuatii a preturilor totale la consumatorii industriali si/sau al cresterii tarifelor de transport si distributie a energiei electrice la nivel national.
Vezi documentul atasat

 • Cum mai pot profita de monopol: alte servicii oferite se distribuitori s-au scumpit si cu pana la 100% intr-un an
Distribuitorii nu se multumesc sa castige doar din activitatea reglementata, ci si din servicii conexe la care stabilesc tarife dupa cum vor. In cadrul investigatiei Consliului Concurentei, se arata ca distribuitorii au crescut succesiv tarifele percepute la aceste servicii. Au existat cazuri in care aceste preturi/tarife au crescut cu pana la 100% intr-un interval de un an.

Din ce mai scot bani distribuitorii de energie: emiterea de avize, efectuarea de verificari la cererea consumatorilor, servicii de montare, demontare si/sau remontare de contoare, servicii de contract are realizate de operatorul de distributie, servicii de citire la cererea consumatorilor, conectare/deconectare la/de la retelele electrice de distributie, servicii de inchiriere, servicii de asistenta tehnica etc.

In conditiile in care aceste activitati sunt desfasurate in stransa legatura cu activitatea principala realizata de operatorii de distributie, activitate ce are un caracter de monopol natural, si o parte semnificativa dintre aceste servicii conexe se realizeaza in regim de monopol. De aceea, pentru evitarea practicarii unor preturi/tarife nejustificate, Consiliul Concurentei considera necesara reglementarea unora dintre aceste tarife sau efectuarea unor analize periodice a modului in care acestea evolueaza.

 • Distribuitorii, suparati ca li se mai taie din profitul garantat

Autoritatatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pentru 2015 sa le reduca rata reglementata a rentabilitatii de la 8,5% la 7,7%. Imediat, reprezentantii distribuitorilor au reactionat amenintand cu instanta. Mai mult, ameninta ca vor mai taia din investitii.

NOTA: Nicio institutie a statului (ANRE, Ministerul Economiei) nu a demonstrat pana acum ca investitiile care trebuiau facute de companiile de distributie dupa privatizare chiar au fost facute. De altfel, chiar un referat al procurorilor DNA realizat anul trecut cu ocazia inceperii urmaririi penale a unor angajati de la ENEL si ANRE arata ca ENEL MUNTENIA SUD nu a respectat obligatiile de investitii, cu acordul tacit al autoritatilor romane din cadrul A.N.R.E., investitiile partiale raportate fiind acceptate, fara procedurile de verificare si control din partea reprezentantilor ANRE, in schimbul unor sume de bani date cu titlu de mita persoanelor din comisiile de control si receptie. Neasumarea obligatiilor de investitii a fost constatata in anul 2012 de Curtea de Conturi a Romaniei.
La nivelul Romaniei exista 8 zone de distributie (Transilvania Nord, Transilvania Sud, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Dobrogea, Oltenia si Banat), corespunzatoare celor 8 zone de monopol natural, pentru care ministerul de resort a incredintat contracte de concesiune a serviciului de distributie a energiei electrice (in fiecare dintre aceste zone desfasurandu-si activitatea cate un operator principal de distributie)

Conform datelor furnizate de ANRE, la nivelul anului 2012, Electrica Distributie Transilvania Nord deservea un numar de 1.181.335 utilizatori, Electrica Distributie Transilvania Sud un numar de 1.078.222 utilizatori, iar Electrica Distributie Muntenia Nord un numar de 1.259.147 utilizatori. SC Enel Distributie Banat SA asigura distributia de energie electrica unui numar de 863.037 utilizatori, SC Enel Distributie Dobrogea SA unui numar de 615.740 utilizatori, iar SC Enel Distributie Muntenia SA presta serviciul de distributie pentru un numar de 1.160.925 utilizatori (date ANRE). In 2012, E.ON Moldova Distributie SA presta serviciul de distributie pentru 1.412.529 utilizatori, SC CEZ Distributie SA (Oltenia) pentru 1.397.588 utilizatori.

Pentru operatorii principali de distributie, ANRE stabileste tarifele de distributie pe baza unei metode de tip "cos de tarife plafon", fiind luate in considerare costurile justificate cu operarea si mentenanta, achizitia energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic aprobat de ANRE, amortizarea aferenta a activelor existente si a noilor investitii eficiente, rentabilitatea activelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19646 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  Cine ne apara de jaful legalizat? (Joi, 5 martie 2015, 16:03)

  M.aura [anonim]

  Asta inseamna ca reducerea consumului nu are rost.

  "Astfel, la o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, în vreme ce Transelectrica primeşte 5% drept tarif de transport şi 3% tarif pentru serviciile de sistem."

  http://m.adevarul.ro/economie/bani/distribuitorii-pradatorii-factura-energie-1_54f49712448e03c0fd267335/index.html
  Î
  • +5 (5 voturi)    
   Acțiuni pentru noi,consumatorii. (Vineri, 6 martie 2015, 12:53)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui M.aura

   Cei 9% subvenționare a energiei verzi cuprinși în preț ar trebui să se transforme în acțiuni pentru consumatori.Așa s-ar diminua abuzul și hoția practicată de stat care se dă proprietar pe banii noștri.O echipă de juriști și economiști de la PNL ar trebui să analizeze problema și să o transforme în propunere legislativă.Așa s-ar diminua în timp și monopolul statului în energie.Toate serviciile de utilități ar trebui reconvertite în acțiuni ale comunității de consumatori,scoțându-le de sub tutela unor baroni politici,abuziv împroprietăriți cu acestea.
   • +1 (1 vot)    
    Mai cercetati oleaca... (Sâmbătă, 7 martie 2015, 0:01)

    ira [anonim] i-a raspuns lui vali47

    Alo...tovarasi, cu blandete. Statul a devenit actionar MINORITAR in toate companiile de distributie. Bucurati-va din plin de privatizarile de "succes" initiate de bombonel fi continuate de soarecele de la Disney. Ultima mare afacere de succes a fost vanzarea a unor noi actiuni Electrica, echivalent cu jumatate din valoarea Electrica SA pe 500 milioane euro desi valoarea de piata estimata a Electrica este undeva la 3 miliarde euro. Asta da afacere.
 • +14 (16 voturi)    
  o explicatie simpla (Joi, 5 martie 2015, 16:20)

  Mumulea [utilizator]

  se fura curent electric pe joasa tensiune, iar diferenta nefacturabila care apare se constituie consum tehnologic al furnizorului. Se fura si de catre consumatorii casnici, dar si de catre cei comerciali conectati pe liniile comune cu cei casnici, de multe ori cu complicitatea (angajatilor/sefilor)furnizorului. Pe liniile de medie si inalta tensiune e mai greu. Doar asa se explica profitabilitatea de 7.7-8.5% si costul de distributie/furnizare 49% din ce se factureaza. Nu costul furnizarii este mare, ci nivelul facturarii este mic.
  Faptul ca acest procent se micsoreaza de la an la an denota ca se fura mai putin in urma eficientizarii (prin montarea contoarelor la limita propietatii si trecerea lor pe modelul electronic care nu mai poate fi "aranjat" pe teren ci doar in laboratorul metrologic.
  • +10 (12 voturi)    
   problema (Joi, 5 martie 2015, 19:04)

   adrian glavan [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   Buna seara,
   Atat timp cat CEZ Distributie recunoaste intr-un comunicat oficial ca in jud Dolj se fura peste 30% din en electrica si nu investetste niciun ban/plan de masuri pentru eliminarea situatiei ar trebui ca iubitii nostrii parlamentari sa aiba o initiativa legislativa care sa-i oblige pe distribuitori sa plateasca jumatate din furturi, pentru ca altfel nu au niciun interes sa rezolve situatia.
   cu stima
  • +3 (7 voturi)    
   /// (Joi, 5 martie 2015, 21:04)

   impartial [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   Si ponderea in factura ar scadea si mai mult daca toata lumea ar participa la eliminarea furturilor cel putin prin sesizarea lor, daca tot se cunosc. Altfel inseamna ca le acceptam.
   Totodata este nevoie de legislatie mai dura si de aplicarea ei in aceste situatii deoarece in acest moment institutiile abilitate sa sanctioneze furturile de energie nu le considera un pericol social. Altfel toate se duc in buzunarul tuturor prin socializare.
   • +3 (5 voturi)    
    Se fura cu stiinta (Vineri, 6 martie 2015, 9:31)

    NI [anonim] i-a raspuns lui impartial

    Ca sa sesizezi furtul trebuie sa semnezi o declaratie la Electrica in nume propriu, ca si cand ar fura de la tine personal. Cel reclamat astfel iti poate aplica o corectie de ex un par in cap... Cei care citesc contoarele nu se complica fie sunt mituiti fie le este frica fie sund comozi.
    • +1 (1 vot)    
     impartial@yahoo.com (Vineri, 6 martie 2015, 19:10)

     impartial [anonim] i-a raspuns lui NI

     te poti numi ionescu sau popescu sau cum vrei tu; totul este ca cele relatate sa fie reale, altfel cheltuielile cu verificarea vor creste costurile distribuitorului fara nici un efect pozitiv
   • +2 (4 voturi)    
    mai terminati cu furatul asta (Vineri, 6 martie 2015, 10:28)

    misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui impartial

    vedeti cat au furat in mai bine de 25 de ani guvernantii astia toti, impreuna cu slepcile lor de acoliti si familiile lor.. si vedeti cat s-a recuprat din prejudicii,..
    despre ce furt vorbim?
    astia au subminat economia tarii..
    puteti sa furati curent electric?
    f bine.. asa le trebuie..
    ne vrem toti banii furati prin facturi- de atatia ani, INAPOI!!!!!
    subiectul acestui articol era altul. cum suntem furati noi, consumatorii si platitorii...
    • -1 (1 vot)    
     imparhy@yahoo.com (Vineri, 6 martie 2015, 19:15)

     impartial [anonim] i-a raspuns lui misa2002_2006

     nu ai inteles ca cel care fura curent electric fura si de la tine? Afirmatia ta de mai sus "puteti sa furati curent electric? f bine.. asa le trebuie.." ma face sa cred ca ori nu ai inteles efectul in buzunarul tau al furtului de curent electric ori daca l-ai inteles il accepti. Eu nu ...
   • +2 (2 voturi)    
    Parțial s-ar putea rezolva furatul. (Vineri, 6 martie 2015, 13:01)

    vali47 [utilizator] i-a raspuns lui impartial

    Alimentarea cu apa,canal,gaze,en.electrică să fie considerate utilități necesare traiului și asigurată o cotă funcție de nr.de persoane în familie,finanțată de la bugetul de protecție socială.Ar trebui să nu se mai acorde bani ca ajutor social,ci produse și servicii,concomitent cu înăsprirea pedepselor pentru furt.Acum se// închid ochii//și pentru multe cazuri când fură și utilizează un bec să vadă în casă.
  • +1 (3 voturi)    
   o da (Vineri, 6 martie 2015, 1:17)

   I [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

   se fura. Se pune contor, se ridica casa folosind scule mai mult electrice, iar cand vine factura se reclama ca nu inregistreaza bine contorul si se schimba cu ajutorul angajatilor.
 • +12 (14 voturi)    
  la apa (Joi, 5 martie 2015, 16:44)

  nedumeritul [utilizator]

  la distribuitorii de apa curenta e la fel
  • +10 (12 voturi)    
   De 25 de ani toti au trait bine prin (Joi, 5 martie 2015, 17:15)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   cresterea continiua a preturilor. Unii mai ipocriti le mai si plang de mila celor cu salarii si pensii mici.
 • +11 (13 voturi)    
  Tara asta... (Joi, 5 martie 2015, 17:42)

  Gladiatorul [anonim]

  e chiar sat fara caini? Chiar nu exista institutii care sa starpeasca acest malaxor de bani ai romanilor. Nesatuii astia profita de norodul asta moale si bland, care tace si-si duce jugul intr-o liniste uluitoare. Dar statul, ce face statul? E cumva in legatura cu acesti smecheri distribuitori de energie electrica? Pana cand, fratilor? Pana cand?
 • +9 (11 voturi)    
  pierdem timpul (Joi, 5 martie 2015, 17:55)

  TUDOR POPESCU [anonim]

  acum sase luni in conferinta de pre4sa organizata de razvan orasanu am prezentat in detaliu , mult mai pe intelesul tuturor cum e cu factura vezi : http://www.energyreport.ro/index.php/2013-electricitate/2013-stiri-electricitate/2013-energie-electrica/2647-cum-suntem-furati-la-factura-de-curent-rubricile-din-factura-explicate-pe-intelesul-tuturor ... a aparut articolul aproape in toate publicatiile din romania ... si acum e cel mai citit articol din publicatia "energy report" si ... si .. zero ...
  pentru informarea voastra exacta 30% din emnergia raportata ca produsa la statistica nu este confirmnata consumata de utilizatori la aceiasi statistica ... in consecinta anre compenseaza ridicand tarifele platite de noi .. asa e intr-o administratie a lucrului prost facut
  • 0 (0 voturi)    
   Așa este, (Duminică, 8 martie 2015, 14:18)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui TUDOR POPESCU

   a fost acum câteva luni o mica furtună. Cu ocazia asta mi-am citit și eu mai atent factura și am constatat că băieții ăștia îmi pun taxe și și pe suma pe care le-o donez OBLIGATORIU pentru energia verde și ce-o mai fi pe acolo, că nu mă pricep. Facturile astea sunt prea savante ca să le înțeleagă chiar consumatori cu foarte multă școală. Oricum, am constatat că plătesc impozit nu numai pe ce consum, ci și pe ce le dau. Atunci s-a zis că s-a greșit și că se va scădea nu știu ce procent infim din facturi. Dar nu s-a întâmplat nimic. Subiectul s-a stins, că au venit altele grămadă și factura arată la fel ca dintotdeauna de când ne fură nerușinat regiile astea de energie. Nu înțeleg de ce nu ne vin vești de la DNA și din zona asta, că aici se petrec niște FURTIȘAGURI colosale.
 • +10 (12 voturi)    
  culmea neghiobiei..... (Joi, 5 martie 2015, 18:51)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  cand s-a lansat ideea "privatizarii ", asa in general, se spunea, ca ,concurenta va conduce la scaderea preturilor, iar acum constatam ca de fapt se creaza un cartel in care concurentele se inteleg f. bine, ne jecmanesc la liber, pt. ca nu avem autoritati responsabile.....culmea ca acesti bani (nemunciti ) ajung in bugetele altor tari, precum cehia (cez), italia (enel), germania (e.on).
  • +1 (3 voturi)    
   asa este (Vineri, 6 martie 2015, 2:10)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

   1. piata libera pretinde o societate civila avansata, care sa reglementeze continuu economia astfel incit s-o mentina viabila si competitiva. oamenii simpli precum romanii trebuie sa se multumeasca cu o economie simpla, de comanda.
   2. nu poti avea competitie in domeniul energiei pt. ca e un monopol natural: nu merita sa tragi doua sau mai multe fire electrice in paralel la fiecare casa, si cel care controleaza mai multe case ofera mai ieftin si cumpara pe toti ceilalti. aici se poate face o licitatie: cine se ofera sa vinda mai ieftin energia cistiga dreptul s-o distribuie pe urmatorii ani. din nou, asta e mult prea complicat pt. societatea noastra.
  • 0 (0 voturi)    
   Da, dar ce comisioane au încasat (Duminică, 8 martie 2015, 14:19)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

   cei care au făcut privatizările!!!!!!!!!!!!
 • -7 (11 voturi)    
  cat sunt de uriase facturile ? (Joi, 5 martie 2015, 18:57)

  coor [utilizator]

  ca io platesc facturi de apa si gaz mai mari decat la electricitate , iar la serviciile de telefonie tv si net ceva asemanator cu electricitatea.
  sa nu umflam gogoasa artificial !
  • +6 (8 voturi)    
   sunt mari (Vineri, 6 martie 2015, 1:12)

   Pink Z [anonim] i-a raspuns lui coor

   mai mari dact ai plati in germania sau franta.. nu crezi ca e un motiv de ingrijorare?
 • -2 (4 voturi)    
  Primitivi puturosi si aroganti, va fura !? (Joi, 5 martie 2015, 21:14)

  geo [anonim]

  Mai stie unu sa munceasca in tara asta ?
  Nu stiti cu totiidecat sa vanturati vantul cu auto-turisme, parca ati fi toti de sacre VIP-uri. In realitate niste cretini.
  Ce va asteptati, ca lasati tara si afacerile pe mana strainilor si voi va faceti veacul ... ca autos-turisti !?
  Asta chemati voi furt ? Evident nimeni nu se sacrifica pentru o banda de primitivi puturosi si aroganti
  • +1 (5 voturi)    
   primitivii,lenesii,arogantii=coruptii fura, (Vineri, 6 martie 2015, 4:58)

   silviana [anonim] i-a raspuns lui geo

   vorbesti ca sa nu dormi,te'ai trezit,te'ai admirat in oglinda,te cunosti,te'ai descris perfect;in locul publicului consumator,tipa,se vaita,pling pe umarul lui,toti coruptii din institutiile statului-stilul e arhicunoscut-garantat ilicescukgb/comunist pina la moarte;ca mai comenteaza..pe alaturi,jurnalistul,generalizind,asta e,nimeni nu'i perfect;dar se pare ca nici nu esti roman,infierezi cu tupeu grobian de comunist..dusmanii,si pe straini,si pe romani;sparge oglinda,ascunde'te,dispari,poate te trezesti peste un timp,decent,civilizat.
 • -3 (11 voturi)    
  pretul energiei (Joi, 5 martie 2015, 22:51)

  Irimia [anonim]

  Bravi nostrii politiceni, ziarist si formatori de opinii au critica si critica asa zisele derapaje a guvernului Maghiar si in particular pe Viktor Orban, dar acesta a reusit sa reduca cheltuielile de regie prin ieftinirea gazului si a energiei electrice. Dupa ce a renationalizat distributia energiei electrice si a gazului, in prezent se lucreaza la organizarea, la nivel de tara, a unui holding care va gestiona distribuirea energiei si a gazului in mod unitar si fara a face profitr. La momentul preluarii a descoperit ca cetateni erau efectiv furati printr-o metoda a contoarelor care inregistrau mai mult decat efectiv consumat. Aceasta unitate fiind sub directa coordonare a guvernului va veghea ca populatia sa fie bine aprovizionata si la preturi cat mai mici.
  • +1 (1 vot)    
   e ok, renationalizarea, dar..... (Vineri, 6 martie 2015, 12:59)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Irimia

   la noi manipulatorii de meserie , de tipul HN-tapalaga, te umple de minusuri ca pe tine,sau nu te publica........jigodism de talie globala., la care i se spune ,"democratie originala " , deci................liber la furat.
 • +7 (9 voturi)    
  Tarif de feed-in (Vineri, 6 martie 2015, 2:21)

  Diasporeanul [anonim]

  Felicitari pentru articol, poate HotNews va sensibiliza pe cei ce mai au coloana dreapta in ANRE si ministere.
  Un lucru important care se taraganeaza de ani de zile in Romania, este legea ce regelenteaza tariful reglementat , asa numitul tarif de feed-in, prin care orice persoana fizica sau juridica ar putea monta un sistem fotovoltaic pe casa si genera energie in retea. Pe care ar putea-o compensa cu consumul propriu sau ciar face bani din ea. Cum se intampla in toata Europa de altfel, mai putin Romania. Am ramas ultima tara UE fara un sistem operational feed-in pentru utilizatorii mici (casnici si SMBs).
  Faptul ca sute (de mii) de romanai ar putea sa nu mai depinda 100% de tatucul distribuitor si acesta si-ar pierde din monopol si s-ar tranforma mai mult in "baterie", ii sperie profund pe baietii destepti. E.ON Germania tocmai a anuntat ca se va dedica 100% energiei regenerabile. Ai nostri nu stiu cum sa-i puna frane. Sper sa ajunga DNA-ul si la ei, cat mai urgent.
 • +8 (10 voturi)    
  ideea e... (Vineri, 6 martie 2015, 2:22)

  eek [utilizator]

  ...nu ca suntem furati gen "buzunareala in tramvai" de catre cele mai mari si (presupus) serioase companii, institutii si oameni din tara asta... ideea e ca nu se intampla mai nimic cand aflam.
  Deci nu mai zic ca hotii nu sunt opriti instant din a mai fura, ci ca situatia ramane exact aceeasi chiar daca stim despre ce e vorba. Aflam azi ca am fost furati? Zero efect, maine ne fura iar....
  Ba, dar nici macar tehnica de furt nu se schimba imediat.... nici macar oamenii care ne-au furat nu se schimba imediat... nici macar suma furata nu se schimba... nimic ba!

  Stim ca ne fura deja odata la curent electric (faza aia cu certificatele verzi, dubla taxare ceva, ma rog nu stiu detalii) de vreo 2 ani..s-a schimbat ceva?
  Stim ca suntem furati la medicamente de cel putin 4 ani... s-a schimbat ceva?
  Stim ca ni se fura padurile si autostrazile de 25 de ani...s-a schimbat ceva?
  Stim ca Ponta a furat un titlu de doctor de 2 ani...s-a schimbat ceva?

  Eu acum ce fac? N-am platit inca factura pe luna trecuta.. ma uit la stire, ma uit la factura si ma uit in portofel... acum eu stiu ca o parte din factura e furata.. ce fac? Le dau banii constient fiind de furt sau nu mai platesc nimic si imi iau lumanari de ei? Cum ma pot opune furtului?

  Stiti unde, la fel ca-n cazul asta, nu ma pot opune furtului si nu am de ales decat sa le intind in mod constient banii? La un jaf armat. Numai ca individul cu arma indreptata spre mine ma fura si fuge, nu-l mai vad niciodata... pe cand jaful din factura are data fixa si vine lunar.
  Eh ,asta voi face eu maine...voi merge la ghiseu si voi intinde banii constient ca o parte mi-i sunt furati. Cel mai probabil ii voi si multumi reprezentantului companiei pentru chitanta si efort, ca asa m-a invatat mama... hilara si ironica situatie, da-r-ar dracu-n simtul meu al umorului :|
 • 0 (2 voturi)    
  electricitatea, (Vineri, 6 martie 2015, 4:22)

  silviana [anonim]

  serviciu public de prima necesitate;presupune intretinere constanta,interventii rapide,functionare nonstop de calitate ireprosabila=costuri,extindere,decongestionare=investitii-din profit,servicii conexe=autofinantare;daca,prin noi/ilegale reglementari,guvernul intervine,prin minister,reglementator,la consideratia complice a consiliului concurentei,culmea,serviciu-fara concurenta,consideratie cu/fara obiect i/legal,in tot acest proces,desi a concesionat serviciul,semnind un contract care il obliga sa'l respecte pe toata durata sa,il incalca,reducind profitul contractorului,este raspunzator de tot ce rezulta din incalcarea contractului,legii,propriilor atributii,responsabilitati,prin abuz din funtiile publice ale statului,primele raspunzatoare de acest serviciu pus in pericol la nivel national;cu atit mai mult cu cit toata reteaua este veche si foarte veche,implicit cu mari costuri de intretinere ce diminueaza posibilitatea investitiilor aproximate la semnarea contractului;de furturile din retea,sesizate,rezolvate temporar,sint raspunzatoare autoritatile locale din subordinea primariilor incompetente,ineficiente;suspiciunile de nerespectare a unor termene contractuale,le rezolva justitia,oricum institutiile statului sint suspecte de ineficienta,coruptie,abuz de functie-acesta recunoscut public,presiuni repetate cu aceeasi incalcare a legii pt. a primi mita-intentia de renuntare,retragere din contract a distribuitorului,fiind reactia la astfel de presiuni,efectul acestora.
  • 0 (0 voturi)    
   asa e (Luni, 9 martie 2015, 17:12)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui silviana

   transparenta ar ajuta. controlul cetatenilor in timp real si mai mult.
 • +1 (3 voturi)    
  Numai politica de stat poate tine sub control mono (Vineri, 6 martie 2015, 6:01)

  hotnewsfil [utilizator]

  Munca celor ce lucreaza in transportul si distributia energiei electrice este mult mai simpla si mai usoara decat a celor din centralele electrice care o produc (CNE, CTE si CET-urile carbune).
  Diversitatea tipurilor de centrale electrice face imposibil monopolul.
  Numai politica de stat poate ii poate tine sub control pe conducatorii companiilor care detin monopolul transmiterii si distributiei energiei electrice. Poate ca si in acest caz lipsa controlului este dictata de coruptia din sistem. Aceste companii nu pot face exceptie de la regula "coruptie generalizata' in tara.
 • -1 (3 voturi)    
  Electrica e ultima relicva a PCR (Vineri, 6 martie 2015, 7:57)

  catelu [utilizator]

  Dintre companiile de utilitati Electrica e singura ramasa pe modelul de Pile Cunostinte Relatii, unde toti angajatii sunt neamuri si pile si salariile sunt mari. Probabil de aici si performanta lamentabila.
  • +1 (1 vot)    
   electrica ,trebuie refacuta integral....... (Vineri, 6 martie 2015, 13:04)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui catelu

   un singur pret, stii cu cine te lupti , asa .....dam vina pe...... vant,adica pe nimeni, guvernul nu-si asuma nici o raspundere.
 • +3 (5 voturi)    
  Privatizari oneroase,obligatii =0,00,hotie la greu (Vineri, 6 martie 2015, 8:45)

  andreesanu [utilizator]

  Romanii sub monopolul hotiei generalizate la tot ce inseamna energie,gaz,apa,canal.
  ANRE a facilitat pozitia de monopol a celor de la energie si gaz ,consumatorul captiv -romanul amarit si rupt in cur n-are nici o sansa.
  Nesimtirea si lacomia merg pina acolo incit platesti anticipat un consum pe care nu l-ai facut,este povestea estimatului din facturi ,apoi te pune sa platesti cititul contorului !!!.
  Au ajuns pina acolo sa-ti factureze un serviciu care -i treaba lor.
  Investitii ,siguranta in furnizare de energie =0,00 .
  Preturile sar de la triplu fata de furnizor atit la gaz cit si la energie ,iar aici ANRE nu-l vede pe EON ca-i in pozitia de monopol ,ce vad cei de la protectia consumatorului ?
  • 0 (0 voturi)    
   Dar ce văd și cei de la (Duminică, 8 martie 2015, 14:35)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Dna? Că fraudarea este în floare la ANRE.
   Și plătești pe lângă cititul contorului și impozit pe contribuțiile pe care ești obligat să le faci la energie verde, cogenerare și nu mai știu ce... Lectura lui Kant e floare la ureche pe lângă factura la electricitate.
 • -1 (3 voturi)    
  transportul de energie (Vineri, 6 martie 2015, 9:23)

  Dr.Man [utilizator]

  Cine a vandut transportul de energie, strainilor ?
 • +1 (3 voturi)    
  explicatia, (Vineri, 6 martie 2015, 10:24)

  misa2002_2006 [utilizator]

  dar intrebarea este de ce nu se iau masuri si nu sunt trasi la raspundere cei ce ne fura? Sa lasam aspectul cu furatul curentului electric de catre consumatori.. hotii astia au furat prin facturile emise ani la randul, populatia, si nimeni nu ne apara, si nimeni nu face nimic, ba mai mult ii lasa pe plece pe faptasi si cu bani si cu mainile curate.
  de ani de zile intreb de ce se mareste pretul la energie, daca aceasta o producem noi?
  de ce trebuie sa tinem in spate firme care nu ne sunt de nici un folos? de ce trebuie sa platesc certificate verzi, atata vreme cat nu e afacerea mea..
  ca si cu apa rece, apa calda si caldura.. ca si cu carburantii...adica cu toate cele vitale..
  platim chestii de cate 2 ori, dar nimeni din politic nu deschide subiectul pt ca de acolo se trag multi bani.. acum alta si mai noua cu caldura.. in loc sa puna mana sa gaseasca o solutie pt toti somerii din tara asta, pe ei ii dor burtile ca daca eu inchid caldura, fur de la vecin.. pai izoleaza in mama matii blocurile in asa fel incat sa nu mai ajungi la concluzia ca furam unii de la altii, si nu ma pune pe mine, prin solutia cea mai smpla, sa achizitionez repartitoare care nu se pot inchide de tot, ca sa platesc mai mult din buzunar, pt caldura..
  o tara care a intrat pe mana unor asa zisi parlamentari si guvernanti, care se dovedeste in fiecare zi cat de mult au furat, o tara batjocorita de atatia ani, la intelegerea cu celelalte state din asa zisul UE, dornic sa ajute tari defavorizate.. aceste mizerii nu au cum sa se termine, pt ca e atat de mare caracatita, incat nimeni nu are curaj sa mearga pana la capat.. trebuie sa ai sange in bendix sa ii dai in gat pe toti..italieni, germani, francezi..
 • -3 (3 voturi)    
  Non-subiect, non-articol (Vineri, 6 martie 2015, 11:22)

  benicio [utilizator]

  Ati facut un articol dintr-un non-subiect. Toata lumea ar vrea sa cumpere orice la cost de productie, numai ca e imposibil, cel putin intr-o lume normala. N-ar fi misto sa cumparam iPhone 6 la 250 de dolari? Ca atat costa producerea lui in China. Adica circa 1000 de lei acum, dupa ce s-a dus dolarul in tavan. Si cat costa el in magazin? 3000 de lei? Rusine intermediarilor capitalisti? Nu :) Rusine cumparatorilor idioti care incordeaza puternic muschii fesieri ca sa stranga 3000 de lei pentru ceva ce costa 1000 de lei? Mai degraba.

  Nu se gandeste nimeni ca Transelectrica are costuri? Ca trebuie sa intretina toate echipamentele alea, ca trebuie sa plateasca salarii? Are 2200 de salariati, majoritatea electricieni, ingineri, nu freaca-menta prin birouri Da, e adevarat, ar trebui sa reduca dividendele acordate bugetului de stat si sa faca investitii, ca sunt ultra-necesare. Dar asa puneti problema, nu in maniera asta cripto-socialista in care ardeti pe rug monopolul imperialist.
 • +2 (2 voturi)    
  facturi ENEL (Vineri, 6 martie 2015, 12:29)

  Silvia Ionescu [anonim]

  Cum va permiteti sa scumpiti "transportul" energiei electrice ?
  Ce aduce-ti curentul cu galeata la poarta mea??il trasportati manual, nu sunt aceleasi tevi de peste 100 de ani cand curentul costa 15 bani??
  M-ati intrebat daca sunt de acord sa sustin energia verde,centralele de cogenerare si alte prostii??? Nu e obligatia mea ca cetatean? A voastra era sa ne intrebati pe noi,nu sa ne impuneti.
  Chiar v-ati gasit prostii. O sa vina si timpul cand va exista o alta varianta si atunci o sa ramaneti cu degetul in gura.Se va descoperi ca si voi ne furati la facturi,asa cum ne fura toti.
  AM AJUNS SA MUNCIM NUMAI CA SA PLATIM FACTURI.
  RUSINE SA VA FIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
 • +1 (1 vot)    
  Statul are grija de noi! (Vineri, 6 martie 2015, 14:23)

  vixtor [anonim]

  Cand ai ajuns sa aiba Statul grija de tine, trebuie sa te astepti la ce este mai rau pentru tine. Statul de azi nu exista decat pentru cei care ne conduc destinele - Ei ne fura si noi ne plangem ca hotii ne conduc in continuare, iar cand sunt prinsi si bagati la zdup, se plang ca au apa calda doar de trei ori pe saptamana, sau li se confisca sutienul.
 • +2 (2 voturi)    
  Anre, anre, anre, anre (Vineri, 6 martie 2015, 21:11)

  mopsu [utilizator]

  anre, o capusa pe trupul nostru, preturi stabilite de indivizi macinati de furie si hotie, salarii peste masura, din banii nostri, ca sa le dea bani mai multi, austriecilor, nemtilor, italienilor , cehilor care cu binecuvantarea ue ne fura pe fata...
 • +2 (2 voturi)    
  Explicatia facturilor uriase la curent (Sâmbătă, 7 martie 2015, 10:34)

  epure ionel [anonim]

  Platesc cel mai mult de pe scara. Am facut un calcul si consumul este total nejustificat. Mi-am cumparat un contour si l-am montat in casa (cel de la cez este in scara la parter). Diferentele sunt uriase intre contoarul meu si al lor. Ne schimba contoarele cu unele matrasite prin soft si ne jupoaie de bani. Si nimeni nu face nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by