Sindicatul Hidrosind, Departamentul Caransebes solicita, printr-o scrisoare deschisa, reprezentantilor statului roman sa-si exercite prerogativele si sa ceara in Adunarea Creditorilor inlocuirea administratorului judiciar la Hidroelectrica SA. In scrisoarea semnata de presedintele Hidrosind Caransebes se arata ca este justificata aceasta inlocuire, in conditiile in care administratorul judiciar, Remus Borza, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. De asemenea, ar mai fi in conflict de interese pentru ca administraza in acelasi timp Hidroelectrica si UCM Resita, cele doua societati avand multiple relatii contractuale.

Scrisoarea deschisa:

"Intre legalitate si interes la Hidroelectrica, statul de drept este doar o lozinca electorala !?

Prin Hotararea ICCJ din 16.02.2015, inculpatii Borza Remus-Adrian si Munteanu Nicoleta, practicieni in cadrul firmei de insolventa EURO Insol SPRL care administreaza Hidroelectrica, au fost condamnati la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de CONFLICT DE INTERESE, in urma incheierii a 34 de contracte de asistenta juridica intre EURO Insol si Societatea Civila Profesionala de Avocati "Borza si Asociatii", la care cei doi sunt asociati. In baza aceleiasi hotarari, se interzice inculpatilor exercitarea drepturilor prevazute de art.64 alin.2 lit.a teza a II-a, lit.b si c din Codul penal anterior, ca pedeapsa accesorie. Chiar daca ambele pedepse sunt cu suspendare, conflictul de interese este dovedit si ramane.

Tot la capitolul CONFLICT DE INTERESE, deocamdata nesesizat si cercetat, este posibil sa se incadreze si calitatea de administrator judiciar pe care EURO Insol SPRL o detine concomitent la Hidroelectrica si UCM Resita, cele doua societati avand multiple relatii contractuale.

La capitolul INCOMPATIBILITATE putem nota mentinerea domnului Borza Remus-Adrian ca practician in insolventa la Hidroelectrica, cu toate ca a detinut calitatea de membru si apoi presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica in perioada mai - noiembrie 2013. Sunt incalcate astfel prevederile OUG 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, care spune : " Nu poate fi numita in calitate de practician in insolventa la o persoana juridica persoana care a detinut calitatea de administrator, asociat, actionar, director sau membru in consiliul de administratie ori alte functii sau pozitii similare la acea persoana juridica".

Constatam ca doua conflicte de interese, dintre care unul dovedit si sanctionat, plus o incompatibilitate, sunt doar notiuni juridice abstracte si nesemnificative pentru un avocat care declara nonsalant, in public, ca Hidroelectrica ia in calcul achizitia de noi capacitati energetice in Senegal, deoarece acolo nu-l poate ajunge nici mana lunga a justitiei, nici a reglementatorului.

Refuzul domnului Borza de a pleca din Hidroelectrica este de inteles, un asemenea gest de onoare l-ar costa cateva milioane de euro, prin returnarea comisionului de succes pentru iesirea din insolventa. Nu poate fi, insa, inteleasa si acceptata lipsa de reactie a actionarilor Hidroelectrica.

Solicitam reprezentantilor statului roman sa-si exercite prerogativele si sa ceara in Adunarea Creditorilor inlocuirea administratorului judiciar la Hidroelectrica SA. Daca dorim cu adevarat o societate curata, e timpul sa-i multumim domnului Borza pentru indeplinirea misiunii pentru care a fost numit si sa intram in legalitate.

Nicolae Aurariu,

Sindicatul Hidroelectrica Hidrosind,

Departamentul Caransebes"