Ministrul energiei Andrei Gerea a avut o intalnire de lucru cu delegatia misiunii economice britanice in domeniul energiei. La intalnire au participat Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Brian Wilson, conducatorul misiunii economice, reprezentanti ai 26 de firme britanice din domeniul energiei si reprezentanti ai companiilor energetice romanesti. Reprezentantii misiunii britanice si-au exprimat interesul pentru proiectele de investitii din Romania, cu precadere pentru cele din domeniul nuclear, petrolier si de exploatare a gazelor naturale (mai cu seama in perspectiva confirmarii noilor descoperiri de resurse in perimetrul Marii Negre), se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Reprezentantii partii romane au prezentat date referitoare la companiile din portofoliul Ministerului Energiei, structura actionariatului acestora, situatia listarilor la bursa, precum si situatia societatilor avute in vedere in planurile de restructurare si privatizare.

Subiectele de discutie au vizat si siguranta instalatiilor nucleare romanesti, dar si felul in care populatia priveste investitiile in domeniu, in contextul in care la nivel european discutiile pe acest subiect sunt polarizate. De asemenea, au fost aduse in dezbatere chestiunile legate de felul in care pretul petrolului afecteaza climatul investitional din tara noastra, dar si chestiuni de politica internationala cum sunt impactul conflictului din Ucraina sau importanta Dunarii in asigurarea securitatii energetice pentru Uniunea Europeana.

Un alt punct pe agenda l-a constituit sectorul energiei regenerabile, unde secretarul de Stat Bogdan Badea a dorit sa faca o prezentare de ansamblu, subliniind totodata situatia schemelor nationale de sustinere in domeniu, precum si deschiderea pe care Romania o are in adotarea unor noi tehnologii si in exploatarea altor resurse, mai putin reprezentate economic la acest moment: biogaz, biomasa, deseuri, etc. La solicitarea expresa a reprezentantilor britanici, domnul Bogdan Badea a dat asigurari ca, in continuare, schemele de sprijin in domeniul energiei regenerabile aplicabile in tara noastra se vor inscrie pe un traseu corect pentru cei care doresc sa investeasca in astfel de proiecte.

Delegatia primita astazi la Ministerul Energiei face parte dintr-o ampla misiune economica britanica - 60 de companii, care viziteaza Romania in zilele de 9 si 10 martie 2015.