Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care Ministerul Energiei va asigura din bugetul de stat contravaloarea cantitatilor de carbune necesare Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) pana la 1 septembrie 2015. Masura luata de Guvern are in vedere oprirea controlata si in conditii de siguranta a productiei de apa grea, sustine Guvernul printr-un comunicat de presa. De asemenea, potrivit actului normativ, vor fi asigurate fondurile necesare pentru restituirea imprumuturilor acordate RAAN. Precizam ca RAAN se afla in insolventa din septembrie 2013.

UPDATE Purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, spune ca nu este ajutor de stat si ca Ordonanta de Urgenta are toate avizele necesare. In privinta sumelor care vor fi suportate de la bugetul de stat, Calota a afirmat ca valoarea acestora va fi stabilita ulterior prin Hotarari de Guvern.

Pana in luna martie, RAAN se aproviziona cu carbune de la Complexul Energetic Oltenia. In urma cu doua saptamani, reprezentantii CE Oltenia au anuntat ca RAAN nu va mai primi carbune incepand cu luna martie.

In acest sens, in 2015, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pot fi alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

In plus, Ordonanta de Urgenta amintita stipuleaza ca Ministerului Afacerilor Interne ii pot fi alocate fonduri suplimentare pentru constituirea stocurilor rezerva de stat de apa grea. Tot miercuri a fost aprobata o Hotarare de Guvern care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015, cu suma de 30 de milioane de lei, pentru achizitia de apa grea de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS). Suplimentarea se va face din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Conform prevederilor legale privind constituirea rezervelor de apa grea destinate unitatilor 1-4 de la Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Problemelor Speciale (ANRSPS) preia de la RAAN cantitatile necesare de apa grea.