Turcia a lansat oficial marti, in apropiere de Kars (est), constructia gazoductului transanatolian (Tanap), un proiect de 10 miliarde de euro care ar urma sa permita aducerea gazul azer in Uniunea Europeana (UE), scrie AFP.

Sustinut de ani de zile de Bruxelles, aceasta conducta va permite, potrivit Comisiei, acoperirea a 20% din necesarul de gaz al UE, care doreste sa isi reduca dependenta fata de gazul rusesc.

Lucrarile au fost lansate de presedintele Recep Tayyip Erdogan si de omologii sai azer si georgian, Ilham Aliev si Ghiorghi Margvelasvili, pe acordurile muzicii filmului "Piratii din Caraibe".

Proiectul Tanap, care urmeaza sa fie operational incepand din 2018, urmeaza sa lege, printr-o conducta de 1.850 km, granita georgiana a Turciei cu cea a Greciei, traversand intreaga Anatolie.

Conectat la est de conducta deja existenta Caucaz Sud (SCP) si la vest de proiectul gazoductului transadriatic (Tap) prin Grecia, Albania si Italia, aceasta conducta va constitui Coridorul sudic, care vizeaza transportarea gazului natural din imensul zacamant azer Shad Deniz pana in centrul Europei.