Reteaua electrica europeana a rezistat bine vineri dimineata la prima mare eclipsa de soare, in ciuda variatiilor bruste a productiei fotovoltaice in Germania si Italia, cu taieri punctuale de aprovizionare pentru cativa consumatori industriali in Rhin, scrie AFP.

"Cetatenii si companiile europene au putut conta pe o oferta de electricitate securizata in aceasta dimineata", a afirmat asociatia europeana a gestionarilor retelelor de transport de electricitate (Entso-e), intr-un comunicat.

Aceasta eclipsa a fost primul test de acest gen pentru reteaua europeana, cu un parc solar de o suta de ori mai mare decat in timpul precedentei eclipse, in 1999.

"Variatiile rapide de productie solara si dificultatile de a anticipa impactul eclipsei asupra cererii au fost gestionate cu succes de catre gestionarii retelelor de transport", adauga asociatia, care lauda "o pregatire meticuloasa si o cooperare europeana si regionala puternica".

In conditiile in care asociatia miza pe o reducere a productiei fotovoltaice de maximum 34.000 megawati, valoarea a fost in cele din urma de doar 17.000 MW.