Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA a finalizat in aceasta luna lucrarile privind punerea in exploatare experimentala a doua noi acumulari descoperite in Platforma Moldoveneasca si Bazinul Transilvaniei, pe raza localitatilor Frasin (jud. Suceava) si respectiv Cris (jud. Mures), se arata intr-un comunicat al Romgaz. Sonda de la Frasin, forata la o adancime de 4.100 de metri, se afla in perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare RG 04 Moldova Nord, zona in care ROMGAZ extrage gaze naturale inca din anul 1972.

Prin acest foraj, finalizat in cursul luni ianuarie 2015, a fost pus in evidenta un zacamant de gaz-condensat, pentru care in acest moment se afla in derulare programul de dezvoltare.

Sonda de la Cris (comuna Danes, jud. Mures) este realizata la adancimea de 2.600 de metri si este cuprinsa in perimetrul RG 03 Transilvania Sud, unde exista unele dintre cele mai vechi zacaminte de gaze naturale din Romania. Descoperirea, realizata in cursul lunii ianuarie 2014, a identificat un nou zacamant de gaze naturale pe care in acest moment se desfasoara forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea si dezvoltarea completa a acestuia.

Productia zilnica realizata prin aceste doua sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, adica aproximativ 3% din productia zilnica de gaze naturale a companiei. Ambele zacaminte se inscriu in ceea ce inseamna zacaminte conventionale de hidrocarburi.

"In ultimii ani, unul dintre cele mai importante obiective ale managementului ROMGAZ a fost si continua sa fie cresterea portofolului de resurse si rezerve de gaze, prin descoperirea unor zacaminte noi si prin dezvoltarea si imbunatatirea recuperarii resurselor deja descoperite. Pentru aceasta, compania a alocat resurse in crestere pentru reabilitarea si modernizarea facilitatilor existente, precum si pentru noi investitii in special in explorare geologica si exploatare. Astfel, in anul 2014, ROMGAZ a realizat investitii de 1.085,5 mil.lei, din care cheltuielile pentru explorare geologica si exploatare au reprezentat circa 54%.

Anularea declinului de productie realizata in ultimii 4 ani confirma potentialul existent in perimetrele de explorare si cele aflate in faza de dezvoltare-exploatare si ne incurajeaza sa intensificam eforturile pentru valorificarea acestui potential. In continuare, ne vom concentra pe cautarea de solutii atat pentru cresterea productivitatii si a gradului de recuperare a zacamintelor vechi, cat si pentru descoperirea de noi zacaminte de titei si gaze", a declarat Dumitru Rotar, Director General Adjunct- Explorare si Productie, ROMGAZ S.A.