Ministerul Energiei a convocat vineri, 27 martie, o sedinta AGA extraordinara la Complexul Energetic Oltenia, principala hotarare fiind demiterea Consiliului de Supraveghere. Decizia este surprinzatoare avand in vedere ca demiterea Consiliului de Supraveghere era stabilita pentru o alta data, 16 aprilie 2015, potrivit unei convocari AGA din 13 martie. Aceasta decizie poate avea legatura cu faptul ca membrii Consiliului de Supraveghere stabilisera pentru data de 3 aprilie o sedinta a Directoratului care ar fi dus la rezilierea contractului de mandat al directorului general, Laurentiu Ciurel. Si astfel, pentru a nu se ajunge la demiterea directorului general, Ministerul Energiei a decis sa-i revoce pe membrii Consiliului mai devreme decat isi programase.

Trebuie precizat ca membrii Consiliului de Supraveghere sunt cei care pot decide rezilierea contractului directorului general, in cazul in care gasesc probleme de management. Motive ar fi fost, in conditiile in care Complexul Energetic Oltenia inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei, iar pentru bugetul din 2015 intentioneza sa supraevalueze veniturile si sa subevalueze costurile.

Gabriel Dumitrascu, fost membru de acum in Consiliul de Supraveghere, a declarat pentru HotNews.ro ca a fost convocata pentru 3 aprilie o sedinta a Consiliului in urma unei analize a activitatii directoratului. Dumitrascu spune ca au fost decoperite probleme, motiv pentru care Consiliul urma sa discute demiterea lui Laurentiu Ciurel. Insa, ministerul Energiei ar fi aflat de aceasta intentie si astfel a decis sa demita mai repede Consiliul de Supraveghere. Membrii fostului consiliu urmeaza sa actioneze in instanta Ministerul Energiei, invocand daune de imagine.

Gabriel Dumitrascu sustine ca riscul ca CE Oltenia sa intre in insolventa este foarte mare.

Reamintim ca CE Oltenia este condusa de Laurentiu Ciurel, o persoana puternic sustinuta de premierul Victor Ponta. In ciuda unui management pagubos pentru companie, acesta pare de neclintit de la conducere. Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Ciurel este cel care a semnat, la sfarsitul anului trecut, un contract controversat de vanzare a carbunelui cu o firma de apartament din Constanta. CE Oltenia a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt.

Laurentiu Ciurel a intrat recent in atentia presei gorjene si printr-un contract de autentificare a procedurii de vanzare a Exploatarii Miniere Berbesti de la Complexul Energetic Oltenia catre CET Govora. Potrivit informatiilor din publicatia GorjNews.ro, autentificarea ar fi fost facuta de biroul notarial al Claudei Daniela Volintiru, sotia lui Danut Volintiru, procuror sef - adjunct al sectiei de combatere a coruptiei din DNA, contra unor taxe notariale de 570.840 lei. Aceasta in conditiile in care Laurentiu Ciurel este urmarit penal intr-un dosar penal instrumentat de catre DNA- Structura Centrala, in sarcina acestuia retinandu-se trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una in forma continuata. Pana in acest moment, DNA nu a transmis niciun punct de vedere pe acest subiect.

Complexul Energetic Oltenia are sistem dualist de conducere, avand Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliu de Supraveghere. Conducerea executiva este asigurata de Laurentiu Ciurel- manager privat si presedinte al Directoratului din care mai fac parte patru directori.

Consiliul de Supraveghere avea sase membri, al saptelea loc fiind vacant de anul trecut, dupa arestarea lui Ioan Mihaila. Din cei sase, au fost pastrati doi: Georgiana Porumbel- fosta colega a lui Ponta de la Tineretul Social Democrat si Alin Chitu -consultant financiar. Au fost inlocuiti Gabriel Dumitrascu, Razvan Purdila si Dorin Spataru - reprezentanti ai statului si Daniel Naftali - reprezentant al Fondului Proprietatea, arata ziarul gorjean Pandurul. Potrivit acestuia, din noul Consiliu de Supraveghere fac parte Georgeta Felicia Racasanu, Marius Andrei Roman, Radu Cristian Pop, Radu Cristian Eugen, dar si Porumbel si Chitu. Reprezentantul Fondului Proprietatea, Daniel Naftali, a fost inlocuit Dan Gheorghe.

Ramane de vazut care va fi decizia noului Consiliu de Supraveghere in privinta directorului general al CE Oltenia, daca il va demite sau nu pe 3 aprilie.