Ordonanta de Urgenta pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice: Sistemele de iluminat si panourile fotovoltaice vor putea fi reciclate

de CP     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2015, 16:37 Economie | Energie

Guvernul a aprobat joi, prin Ordonanta de Urgenta, o serie prevederi prin care se transpun in legislatia nationala prevederile Directivei 2012/19/UE a Parlamentului si a Consiliului European. Masurile se refera la noi standarde de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Actul normativ extinde domeniul de aplicare al colectarii, reutilizarii si reciclarii EEE uzate, atat in sfera echipamentelor utilizate de consumatori casnici, cat si in cea a utilizatorilor profesionali, incluzand, de exemplu, sistemele de iluminat si panourile fotovoltaice.

In materie de colectare selectiva, Ordonanta inlocuieste actuala tinta, de 4 kg DEEE pe locuitor, cu o formula procentuala reprezentand intre 40 - 45% din greutatea de EEE introduse pe piata nationala. Incepand cu 14 august 2015, tintele de valorificare si reciclare a DEEE cresc anual cu cate 5%, in asa fel incat, in a doua etapa de actiune, care va incepe in 2021, rata de colectare minima care va trebui realizata anual va creste la 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti.

Totodata, actul normativ stabileste conditii pentru ca utilizatorii de EEE din gospodariile particulare sa aiba posibilitatea de a preda deseurile cel putin gratuit. Astfel, distribuitorii vor fi obligati ca, la furnizarea unui nou produs, sa asigure conditii pentru ca sa li se poata preda DEEE cel putin gratuit si in sistem unu la unu, daca echipamentul predat este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat. De asemenea, distribuitorii care au spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 mp sunt obligati sa asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici (nicio dimensiune exterioara mai mare de 25 cm) cu titlu gratuit pentru utilizatorii finali si fara obligatia de a cumpara EEE noi de un tip echivalent.

Referitor la finantarea gestionarii DEEE, responsabilitatea revine integral producatorilor, care trebuie sa finanteze colectarea DEEE de-a lungul intregului lant, inclusiv de la gospodariile particulare, conform principiului "poluatorul plateste". De asemenea, in acest fel se evita riscul ca DEEE colectate separat sa faca obiectul unei tratari necorespunzatoare si/sau al exporturilor ilegale.

Pentru monitorizarea respectarii cerintelor ce decurg din actul normativ, se intocmeste un registru al producatorilor (care va cuprinde si producatorii ce ofera EEE prin intermediul comertului on line). Comercializarea EEE se va face doar de catre producatorii inregistrati in acest registru.


Citeste mai multe despre   
Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

1516 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică